Orzechowe kółeczka z czekoladowym kremem
Słodki świąteczny przysmaczek :) - wyciskane orzechowe mini kółeczka nadziewane maślanym czekoladowym kremem.
przepis,fotoprzepis,cukier puder,cukier puder,mielone orzechy włoskie,czekolada do gotowania,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 50 | gramów | |
cukier puder | 170 | gramów | |
cukiernicze ozdoby - srebrno - złoty mix | - | ||
czekolada | - | ||
czekolada do gotowania | 40 | gramów | |
masło | 100 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 125 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 25 | gramów | |
sok z cytryny | - | ||
sól | - |
Przepis
1.
białko jajka 50 gramów • sól • sok z cytryny
Z białek i szczypty soli ubijamy gęstą pianę. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny...
3.
mielone orzechy włoskie 125 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 25 gramów
Dodajemy orzechy i mąkę, ubijamy.
4.
Ciastem napełniamy rękaw cukierniczy z włożonym szerokim szpicem.
5.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy 36 małych kupek w odpowiedniej odległości od siebie. Ciasto się lekko rozleje na małe kółeczka.
6.
Kółeczka pieczemy-suszymy w temperaturze około 150-160°C 20 minut. Upieczone odstawiamy do wystudzenia, aż potem wybieramy z blachy (z papieru podnosimy je nożykiem).
7.
masło 100 gramów • cukier puder 20 gramów • czekolada do gotowania 40 gramów
Czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Masło mieszamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną, nie gorącą, czekoladę.
8.
Na połowę kółeczek rozdzielamy czekoladowy krem. Przykrywamy drugą połową kółeczek.
9.
czekolada • cukiernicze ozdoby - srebrno - złoty mix
Ozdabiamy rozpuszczoną czekoladą i świątecznymi ozdobami cukierniczymi.
Smacznego!