Orzechowe ciasto z twarogiem i zapiekaną pianą
Wspaniałe ciasto pełne orzechów i twarogu. Będzie wam smakowało tak samo w zimie jak i w lecie!
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,twaróg wiejski z grudkami,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 | sztuk | |
cukier puder | 460 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 250 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 300 | gramów | |
mąka tortowa pszenna T450 | 300 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
twaróg wiejski z grudkami | 1500 | gramów | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
1.
mąka tortowa pszenna T450 300 gramów • mielone orzechy włoskie 300 gramów • cukier puder 150 gramów • masło 250 gramów • jajka kurze 1 sztuka • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Do miski wsypujemy mąkę, orzechy, cukier, dodajemy nasiekane masło, jajko i proszek do pieczenia.
2.
Wyrabiamy ciasto.
3.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce.
4.
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blachy 34x38 cm.
5.
Razem z papierem kładziemy na blachę.
8.
Gęściejszy twaróg układamy na orzechowym cieście...
9.
...i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170°.
12.
Słodką pianę rozsmarowujemy na cieście.
13.
Zapiekamy w piekarniku przez 10 minut.
14.
Odstawiamy by dobrze ostygło i potem kroimy, gdy jest ciasto dobrze stężałe. Najlepiej aż do podawania jak postoi przez noc w lodówce.
Smacznego!