Orkiszowy chleb
Smaczny domowy chlebuś z mąki orkiszowej.
przepis,fotoprzepis,woda,woda,świeże drożdże,mąka orkiszowa drobno mielona,Chleb,Bezlaktozowe
Chleb
Składniki
Składniki
miód | 1 | łyżka | |
mąka orkiszowa drobno mielona | 500 | gramów | |
nasionka (lnu, słonecznika, sezamu itp.) | - | ||
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 330 | mililitrów | |
woda | - | ||
świeże drożdże | 21 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie zakwasu
woda 330 mililitrów • świeże drożdże 21 gramów • miód 1 łyżka
Do miski wlewamy lekko ciepłą wodę, w której rozpuszczamy pół kostki drożdży. Dodajemy miód. Razem mieszamy.
2. Sypka mieszanka
sól 2 łyżeczki • mąka orkiszowa drobno mielona 500 gramów • nasionka (lnu, słonecznika, sezamu itp.)
Do większej miski wsypujemy mąkę i garść ziarenek według smaku. Dodajemy sól. Mieszamy.
3. Wyrastanie
Do sypkiej mieszanki wlewamy wodę z drożdżami, ręką albo łychą wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Pieczenie chleba
Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek, który kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200°C około 45 minut. Upieczony chleb smarujemy wodą, odstawiamy na chwilę do wystudzenia i owijamy go w czystą kuchenną ściereczkę.
Smacznego!