Orkiszowe śmietanowe ciasto
Drożdżowe śmietanowe ciasto z mąki orkiszowej.
przepis,fotoprzepis,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,drożdże instant,śmietana 30% kwaśna,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
drożdże instant | 6 | gramów | |
kminek | - | ||
masło | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 400 | gramów | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | - | ||
smalec | - | ||
sól | ½ | łyżeczki | |
sól | - | ||
śmietana 30% kwaśna | 400 | gramów |
Przepis
1.
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 400 gramów • masło 100 gramów • cukier kryształ ½ łyżeczki • sól ½ łyżeczki • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • drożdże instant 6 gramów
Mąkę orkiszową przesiewamy do miski. Dodajemy roztopione, ostudzone masło, cukier, sól, ciepłe mleko i drożdże.
2.
Wyrabiamy ciasto i zostawiamy je przykryte w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
3.
mąka chlebowa pszenna T750 • smalec • mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Przekładamy je do wysmarowanej, mąka posypanej blachy (42x32cm).
4.
śmietana 30% kwaśna 400 gramów • sól • kminek
Wierzch ciasta smarujemy gęstą kwaśną śmietaną. Według smaku możemy posolić lub posypać kminkiem. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 15 minut.
5.
Po ostudzeniu kroimy i podajemy.
Smacznego!