Orkiszowe pierniczki

Ulubione świąteczne pierniczki ze zdrowej orkiszowej mąki.
przepis,fotoprzepis,mąka orkiszowa drobno mielona,masło,miód,przyprawa do piernika,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | 80 317 | gramów kcal | |
cynamon mielony | ½ 7 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
masło | 125 918 | gramów kcal | |
miód | 100 328 | gramów kcal | |
mąka orkiszowa drobno mielona | 400 360 | gramów kcal | |
orzechy włoskie | 0 ?? | kcal | |
przyprawa do piernika | 1 16 | łyżeczka kcal | |
soda oczyszczona | 1 0 | łyżeczka kcal |
Przepis
1.
mąka orkiszowa drobno mielona 400 gramów • masło 125 gramów • cukier trzcinowy 80 gramów • miód 100 gramów • jajka kurze 2 sztuki • cynamon mielony ½ łyżeczki • przyprawa do piernika 1 łyżeczka • soda oczyszczona 1 łyżeczka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, cukier, miód płynny, jajka, cynamon, przyprawę i sodę oczyszczoną.

2.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 12-24 godziny w chłodne miejsce.

3.
Ciasto przed wyrabianiem ugniatamy na stolnicy (sztywne się kruszy, ugniataniem będzie zwarte). Rozwałkowujemy (według potrzeby na posypanej mąką stolnicy) na grubość około 3 mm i wykrawamy mniejsze pierniczki. Za pomocą nożyka przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4.
jajka kurze 1 sztuka • orzechy włoskie
Wykrojone pierniczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i ozdabiamy orzechami.

5.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C 7 minut.

6.
Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie. Przechowujemy w chłodnym miejscu w zamkniętym pojemniku,

Smacznego!