Orkiszowe owsiane pancakes
Smaczne pancakes bogate w włókna. Doskonałe nie tylko na śniadanie, ale również po mięsnej zupie do obiadu.
przepis,fotoprzepis,mąka orkiszowa drobno mielona,płatki owsiane,Słodkie śniadania,Słodkie dania,
Słodkie śniadania
Składniki
Składniki
cukier cynamonowy | - | ||
cukier waniliowy | 2 | łyżeczki | |
dżem owocowy | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
mąka orkiszowa drobno mielona | 350 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
płatki owsiane | 150 | gramów | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
mąka orkiszowa drobno mielona 350 gramów • płatki owsiane 150 gramów
Mąkę orkiszową mieszamy z płatkami owsianymi.
2.
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • cukier waniliowy 2 łyżeczki • soda oczyszczona ½ łyżeczki
Wlewamy mleko, dodajemy cukier i odrobinę sody oczyszczonej. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt gęste wlewamy jeszcze troszkę mleka.
3.
Na gorącą patelnię skrapiamy troszkę oleju i z odpowiedniej ilości ciasta (około 3-4 łyżki) smażymy z obydwóch stron pierwsze pancakes. Kolejnym pancakes oleju już nie musimy dodawać i możemy je smażyć na suchej patelni.
4.
Gotowe pancakes odstawiamy by troszkę ostygły, ...
Smacznego!