Orawskie jeże
Klasyczny słowacki przepis z surowców bieżnie znajdujących się w lodówce.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kiszona kapusta,Wieprzowina,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | 150 | gramów | |
kiszona kapusta | 400 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 | mililitrów | |
oliwa | 30 | mililitrów | |
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
1. Krojenie ziemniaków
ziemniaki 800 gramów
Ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół. Na każdym z nich z zaokrąglonej strony wycinamy kratkę tak, aby ziemniak pozostał od dolnej strony cały.
2. Przygotowanie boczku
boczek przerośnięty 150 gramów
Przerośnięty boczek kroimy na cienkie plasterki.
3. Pieczenie
oliwa 30 mililitrów
Natłuszczamy brytfannę, ziemniaki układamy przekrojoną częścią w dół na brytfannę i przykrywamy plasterkami boczku. Przykryte pieczemy 50 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku przy włączonych dolnych i górnych grzałkach.
4. Zapiekamy
kiszona kapusta 400 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów
Dodajemy kapustę kiszoną i kwaśną śmietanę, następnie pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 20 minut.
Smacznego!