Opiekana faszerowana papryka
Faszerowana papryka opieczona na patelni. To smaczne i syte danie podajemy nie zbyt ciepłe, z pełnoziarnistym pieczywem.
przepis,fotoprzepis,papryka,Słone przekąski,Bezglutenowe
Słone przekąski
Składniki
Składniki
miękki twaróg | 100 | gramów | |
oliwa | 3 | łyżki | |
papryka | 6 | sztuk | |
suche salami | 150 | gramów | |
szczypiorek | 1 | łyżeczka | |
twardy ser | 100 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie papryki
papryka 6 sztuk
Paprykę myjemy, odkrawamy w części łodygi i ostrożnie ją oczyszczamy od nasionek.
2. Przygotowanie farszu
miękki twaróg 100 gramów • szczypiorek 1 łyżeczka • suche salami 150 gramów • twardy ser 100 gramów
Twaróg i szczypiorek razem mieszamy. Suche salami kroimy na cienkie kółeczka. 6 kawałków salami zostawiamy w całości, resztę kroimy na paseczki i dodajemy je do twarogu z szczypiorkiem. Twardy ser kroimy na grubsze, średniej wielkości paluszki, takie aby nie były większe niż przygotowana papryka.
3. Faszerowanie papryki
Do papryki wkładamy ser, dodajemy twarogowy farsz w ilości według wielkości papryki i kółeczkiem salami zamykamy otworzoną część papryki.
4. Opiekanie papryki
oliwa 3 łyżki
Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju. Paprykę kładziemy na patelnię i z każdej strony smażymy. Na bieżąco dociskamy kółeczka salami z powrotem do papryki, aby nam nie wyciekł farsz.
Smacznego!