Omlet w chrupiącej tortilli
Według tego przepisu przygotujecie sobie smaczne i syte śniadanie.
przepis,fotoprzepis,tortilla,tortilla,Śniadania z jajek
Śniadania z jajek
Kategorie
Śniadania z jajek ›
Składniki
Składniki
cebula | 50 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
ser Eidam | 60 | gramów | |
szynka wieprzowa | 50 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
tortilla | 2 | sztuki | |
wędzony boczek | 15 | gramów |
Przepis
1.
wędzony boczek 15 gramów • cebula 50 gramów • szynka wieprzowa 50 gramów
Na patelni o takiej samej średnicy jak tortilla smażymy na boczku troszkę na grubo pokrojonej cebuli i szynki.
2.
jajka kurze 4 sztuki • sól 1 szczypta
Przygotowaną mieszankę równomiernie zalewamy roztrzepanymi jajkami.
4.
tortilla 1 sztuka
Gdy jajka stężeją a ser zacznie się topić, kładziemy na wierzch tortillę i delikatnie dociskamy ją po całej powierzchni.
5.
Omlet przewracamy na talerz tortillą w dół.
7.
tortilla 1 sztuka
Na serową warstwę kładziemy kolejną tortillę i delikatnie ją dociskamy. Przekładamy na patelnię i minutkę smażymy na chrupiąco.
8.
Za pomocą talerza ponownie tortille obracamy, kładziemy z powrotem na patelnię i smażymy na chrupiąco z drugiej strony.
9.
Przekładamy na drewnianą deskę i odstawiamy by omlet trochę przestygł. Kroimy ostrym nożem na trójkąty i podajemy.
Smacznego!