Odwrócona kapusta
Zapiekana kapusta z ziemniakami, boczkiem i wędzonym mięsem.
przepis,fotoprzepis,boczek przerośnięty,kiszona kapusta,ziemniaki,wędzone mięso,Wieprzowina
Wieprzowina
Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | 150 | gramów | |
bułka tarta | 0 | ||
cebula | 80 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 4 | ząbki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kiszona kapusta | 500 | gramów | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
masło | - | ||
nać pietruszki | - | ||
ocet | 1 | łyżka | |
sól | 1 | łyżeczka | |
słodka śmietana do gotowania | 250 | mililitrów | |
wędzone mięso | 200 | gramów | |
ziemniaki | 300 | gramów |
Przepis
1.
boczek przerośnięty 150 gramów • cebula 80 gramów • cukier kryształ 1 łyżka • ocet 1 łyżka • kiszona kapusta 500 gramów • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • kminek ½ łyżeczki • czosnek 4 ząbki
Boczek kroimy w paski i smażymy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do boczku. Chwilę smażymy, dodajemy cukier i ocet. Gdy ocet wyparuje, dodajemy częściowo opłukaną (według tego, na ile ma być potrawa kwaśna) kapustę. Jeżeli kapusta jest zbyt długa, dobrze jest ją wtedy na drobno posiekać. Dodajemy sól, pieprz, kminek i rozgnieciony czosnek. Mieszamy i przez chwilę dusimy pod przykryciem.
2.
ziemniaki 300 gramów • wędzone mięso 200 gramów
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i podgotowujemy w odrobinie wody przez 5 minut (parzymy). Mięso wędzone gotujemy, aby było miękkie i kroimy w kostkę - aby było szybciej należy wykorzystać ugotowane wcześniej kawałki wędzonego mięsa. Ziemniaki i mięso mieszamy z kapustą.
3.
masło • bułka tarta • słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • sól ½ łyżeczki
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wkładamy do niej przygotowaną mieszankę. Zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i solą. Widelcem nakłuwamy kapustę, aby śmietana lepiej przenikła.
4.
Wierzch posypujemy bułką tartą. Naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy naczynie z kapustą, aby trochę ostygło, następnie przekładamy kapustę na talerz i ozdabiamy posiekaną natką pietruszki.
5.
Kapustę kroimy na trójkąty i podajemy ze świeżym pachnącym chlebem.
Smacznego!