Niedźwiedzie łapki
Tradycyjne bożonarodzeniowe ciasteczka.
przepis,fotoprzepis,masło,mielone orzechy włoskie,kakao proszek,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 90 | gramów | |
cukier waniliowy | 24 | gramów | |
cynamon mielony | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kakao proszek | 20 | gramów | |
masło | 150 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 80 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • masło 150 gramów • cukier puder 90 gramów • mielone orzechy włoskie 80 gramów • kakao proszek 20 gramów • jajka kurze 1 sztuka • cukier waniliowy 8 gramów • cynamon mielony
Do mąki wkrawamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy, zmielone orzechy, jajka, kakao i dwie szczypty cynamonu. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Gdy będzie gotowe, odstawiamy w chłodne miejsce, aby stwardniało.
2. Rulon
Z ciasta robimy rulon, który kroimy na jednakowej wielkości kawałki.
3. Wciskamy ciasto
Kawałki ciasta wciskamy do wysmarowanych tłuszczem foremek. Pieczemy przez 13 minut w 150 °C.
4.
cukier waniliowy 16 gramów
Gorące ciasteczka wyciągamy z foremek i z obydwóch stron posypujemy cukrem waniliowym.
Smacznego!