Nie pieczony marchewkowy tort z bananowym kremem

Prawie raw,zdrowy tort z marchewki,bananów,orzechów ziemnych i włoskich,kokosu...bez mąki,cukru,mleka,jajek i oczywiście bez pieczenia.Jeśli zamiast prażonych orzechów użyjemy czyste wytworzymy tort raw nie prawie ale całkowicie :)
przepis,fotoprzepis,marchew,banan,Zdrowe wypieki,Surowe jedzenie - raw food,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,,Bez pieczenia,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Zdrowe wypieki
Pichcił
Ilość porcji
8
Masa porcji
179 g
Energia porcji
391 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
wysoka
Kategorie
Zdrowe wypieki › Surowe jedzenie - raw food › Wegańskie przepisy › Wegetariańskie przepisy › Bez pieczenia › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Ciasta bez pieczenia › Sezon - Marchewka ›Składniki
Składniki
banan | 500 475 | gramów kcal | |
daktyle | 100 282 | gramów kcal | |
marchew | 500 225 | gramów kcal | |
olej kokosowy | 50 445 | gramów kcal | |
orzechy włoskie | 100 674 | gramów kcal | |
orzechy ziemne prażone niesolone | 100 585 | gramów kcal | |
syrop z agawy | 2 93 | łyżki kcal | |
wiórki kokosowe | 50 347 | gramów kcal |
Przepis

2.
Trzemy na drobno.

3.
daktyle 100 gramów • wiórki kokosowe 50 gramów • olej kokosowy 25 gramów
Siekamy wypestkowane daktyle, dodajemy marchewkę, kokosowe wiórka, kokosowy olej i dobrze mieszamy (możemy użyć blendera). Małą formę na tort (średnica 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia ...

4.
... i do formy wkładamy marchewkową masę. Ugniatamy i wkładamy do lodówki.


6.
orzechy włoskie 100 gramów
Siekamy orzechy. Mniejszą część orzechów włoskich i ziemnych odkładamy sobie na bok na końcowe posypanie tortu.

7.
banan 500 gramów
Orzeszki ziemne dodajemy do włoskich i w siekaczu (ewentualnie w mikserze) razem z pokrojonymi bananami miksujemy.



10.
Miksujemy i bananowo-orzechową masę nakładamy na marchewkową warstwę.

11.
Ozdabiamy odłożonymi orzechami i wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

12.
Przed podawaniem kroimy na małe kawałki. Mimo iż pojedyncze porcje są małe, są syte i energetycznie wydajne.

Smacznego!