Nie pieczone figowe salami
Smaczny, nie pieczony przysmak na bożonarodzeniowy stół.
przepis,fotoprzepis,suszone figi,biszkopty mini,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bez pieczenia
Ciasteczka
Kategorie
Ciasteczka › Boże Narodzenie › Bez pieczenia › Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia › Bożonarodzeniowe pieczywo ›
Składniki
Składniki
biszkopty mini | 120 | gramów | |
cukier trzcinowy | 40 | gramów | |
masło | 150 | gramów | |
masło | - | ||
migdały mielone | - | ||
suszone figi | 250 | gramów | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
2.
Mielimy je, albo siekamy na puree.
5.
Dodajemy do masła, krótko podgrzewamy...
6.
...i dodajemy figi.
7.
Dokładnie mieszamy...
8.
biszkopty mini 120 gramów
...i wsypujemy biszkopty. Dobrze mieszamy. Jeśli użyjemy większe biszkopty, najpierw je siekamy na drobno i dopiero potem dodajemy.
10.
Zapakowujemy i kształtujemy na sztabkę. Odstawiamy na około 4 godziny do lodówki by stężały.
12.
Obydwie połówki zapakowujemy, każdą osobno, w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24-48 godzin.
13.
Po stężeniu i zmięknięciu biszkoptów kroimy na porcje.
Smacznego!