Nie pieczone czekoladowe ciasteczka
Prosty i szybki przepis na przygotowanie czekoladowego smakołyku z biszkoptami.
przepis,fotoprzepis,biszkopty,biszkopty,mielone orzechy włoskie,czekolada do gotowania,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bez pieczenia
Ciasteczka
Kategorie
Ciasteczka › Boże Narodzenie › Bez pieczenia › Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia › Bożonarodzeniowe pieczywo ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 1 | sztuka | |
biszkopty | 200 | gramów | |
biszkopty | - | ||
cukier puder | 60 | gramów | |
cukier puder | 4 | łyżki | |
cukier waniliowy | 1 | sztuka | |
czarna kawa | 1 | łyżeczka | |
czekolada do gotowania | 100 | gramów | |
masło | 180 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 200 | gramów | |
polewa czekoladowa | - | ||
powidło porzeczkowe | 2 | łyżki | |
woda | 0.2 | litra |
Przepis
1.
biszkopty 200 gramów • mielone orzechy włoskie 200 gramów • cukier waniliowy 1 sztuka • cukier puder 60 gramów • masło 100 gramów • czekolada do gotowania 100 gramów • białko jajka 1 sztuka • powidło porzeczkowe 2 łyżki
Rozkruszone biszkopty, mielone orzechy, waniliowy cukier i cukier puder, roztopioną czekoladę, dżem, białko, rum i masło razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Zapakowujemy do woreczka foliowego i na około godzinę wkładamy do lodówki.
2.
Odleżane ciasto rozwałkowujemy na pocukrzonej stolnicy albo między foliami na grubość około 1,5 cm i wykrawamy kostki (4x4cm), albo różne kształty tak, aby były troszkę większe niż biszkopty.
3.
masło 80 gramów • cukier puder 4 łyżki • polewa czekoladowa
Wierzch wykrojonego ciasta maczamy w roztopionej czekoladzie i na środek nakładamy troszkę kremu, który przygotowujemy następująco: masło z cukrem ubijamy na gładko.
4.
biszkopty • czarna kawa 1 łyżeczka • woda 0.2 litra
Gotujemy kawę, w której na sekundę maczamy biszkopty i umieszczamy je na kremie na czekoladowym spodzie.
Smacznego!