Naleśnikowy przysmak
Naleśniki trochę na inny sposób, doprawione tradycyjną kombinacją jabłek i cynamonu. Tym, że naleśniki są grubsze, zaoszczędzą wam czas a ich smak jest doskonały.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mleko półtłuste 1,5%,jabłka,Naleśniki,Sezonowe przepisy
Naleśniki
Kategorie
Naleśniki › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
cukier waniliowy | 1 | opakowanie | |
cynamon mielony | - | ||
jabłka | 2 | sztuki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 150 | gramów | |
polewa czekoladowa | - | ||
powidło morelowe | - | ||
woda sodowa | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka • woda sodowa 50 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżka • cukier waniliowy 1 opakowanie
W misce ubijamy jajko, mleko, cukier i cukier waniliowy, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, tak aby wytworzyło się gładkie ciasto.
2.
jabłka 2 sztuki • cynamon mielony
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy obrane, na cienkie plasterki pokrojone jabłko i chwilkę przykryte dusimy, dopóki nie zmięknie.
3.
Podduszone jabłka posypujemy cynamonem i ostrożnie zalewamy połową ciasta.
4.
Powoli smażymy grubszy naleśnik z obydwóch stron a po wyciągnięciu smarujemy warstwą morelowego dżemu.
5.
W ten sam sposób przygotowujemy drugi naleśnik i przykrywamy nim naleśnika z dżemem.
7.
Kroimy na trójkąty i podajemy z bitą śmietaną.
Smacznego!