Naleśnikowa rolada z twarogiem

Świetna rolada z naleśników, która wybornie smakuje wszystkim.
przepis,fotoprzepis,twaróg wiejski z grudkami,dżem owocowy,różne owoce,Naleśniki,Rolady
Naleśniki
Pichcił
Ilość porcji
14
Masa porcji
150 g
Energia porcji
214 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 50 201 | gramów kcal | |
cukier puder | 10 39 | gramów kcal | |
cynamon mielony | 5 13 | gramów kcal | |
dżem owocowy | 150 365 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 60 441 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 600 384 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 220 764 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 1 45 | łyżeczka kcal | |
różne owoce | 120 66 | gramów kcal | |
skrobia kukurydziana | 20 73 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
twaróg wiejski z grudkami | 500 510 | gramów kcal | |
woda sodowa | 300 0 | mililitrów kcal |
Przepis

2.
mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • woda sodowa 300 mililitrów • sól 1 szczypta • jajka kurze 1 sztuka • olej słonecznikowy 1 łyżeczka
Dodajemy mleko, sodę, szczyptę soli, jajko i trochę oleju. Mieszamy aż powstanie gładkie ciasto.

3.
Większą chochlą nalewamy ciasto na suchą patelnię (średnica 18 cm), smażymy z jednej...

4.
...i z drugiej strony. Naleśniki mają być nie całkiem cienkie przez co z przygotowanego ciasta usmażymy 8 sztuk.

5.
mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • skrobia kukurydziana 20 gramów
Z mleka, cukru oraz skrobi kukurydzianej (lub waniliowego budyniu w proszku) gotujemy budyń. Ostudzamy w zimnej kąpieli,...



8.
dżem owocowy 150 gramów
Naleśniki rozkładamy na papier do pieczenia, tak aby się w 1/5 pokrywały. Zakryte części naleśnika smarujemy lekko rozmieszanym dżemem. Na końcu smarujemy dżemem cały pas naleśnika.

9.
Na naleśniki równomiernie nakładamy twarogowe nadzienie.

10.
różne owoce 120 gramów
Nadzienie twarogowe równomiernie rozsmarowujemy. Na początek rolady układamy drobne owoce wedle smaku.

11.
Przy pomocy papieru do pieczenia rozpoczynamy zawijanie rolady.

12.
Zwiniętą roladę zapakowujemy do papieru na którym ją zawijaliśmy i wkładamy na godzinę do lodówki.

13.
cukier puder 10 gramów • cynamon mielony 5 gramów
Stężoną wyciągamy z lodówki a następnie ostrym nożem kroimy na porcje. Posypujemy przesianym cukrem pudrem i cynamonem.

14.
Przed podaniem zostawiamy każdą porcję na chwilę w temperaturze pokojowej. Wtedy rolada jest najsmaczniejsza. Oczywiście można także skonsumować chłodną, bezpośrednio z lodówki, co docenimy zwłaszcza w lecie.

Smacznego!