Naleśniki z wątrobianym pasztetem
Wspaniałe naleśniki ze słonym serowo-wątrobianym farszem.
przepis,fotoprzepis,wątróbka z kurczaka,Kurczak
Kurczak
Kategorie
Kurczak ›
Składniki
Składniki
biały jogurt | 2 | łyżki | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czerwona cebula | 80 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 550 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 | gramów | |
oliwa | 2 | łyżki | |
sól | - | ||
sól | ½ | łyżeczki | |
twardy ser | 120 | gramów | |
woda mineralna | 500 | mililitrów | |
wątróbka z kurczaka | 500 | gramów | |
żelatyna spożywcza | 2 | łyżeczki |
Przepis
1. Naleśniki
mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • woda mineralna 500 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • sól
Z mleka, wody, oleju i mąki ze szczyptą soli smażymy na suchej patelni naleśniki.
2. Wątrobiany pasztet
oliwa 2 łyżki • czerwona cebula 80 gramów • wątróbka z kurczaka 500 gramów
Na oleju szklimy na drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy umytą, pozbawioną błon, pokrojoną wątróbkę. Smażymy na miękko (około 6-8 minut).
3.
żelatyna spożywcza 2 łyżeczki • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • twardy ser 120 gramów • biały jogurt 2 łyżki • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Żelatynę rozpuszczamy w letnim mleku. Ser trzemy, dodajemy do niego jogurt, sól, pieprz, średnio ostudzoną wątróbkę i dolewamy żelatynę.
4.
Blenderem miksujemy delikatnie grudkowatą wątrobianą masę. Odkładamy ją na 2-3 godziny do lodówki.
5.
Wystudzoną masę smarujemy na naleśniki, które klasycznie zawijamy. Na jeden naleśnik smarujemy około 1,5 stołowej łyżki masy. Wymieniona ilość wystarczy na 12 naleśników.
Smacznego!