Naleśniki z jabłkami

Delikatnie syte naleśniki o słodko-kwaśnym smaku jabłek. Podajemy posypane cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Naleśniki
Naleśniki
Pichcił
Ilość porcji
12
Masa porcji
144 g
Energia porcji
192 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 30 121 | gramów kcal | |
jabłka tarte | 300 183 | gramów kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 192 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 1388 | gramów kcal | |
oliwa | 1 44 | łyżeczka kcal | |
proszek do pieczenia | ½ 2 | łyżeczki kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
woda mineralna | 300 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 120 111 | gramów kcal |
Przepis


3.
mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • cukier kryształ 30 gramów • sól 1 szczypta • woda mineralna 300 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki
Z mąki, cukru, szczypty soli, wody mineralnej, mleka, jajek i rozgniecionych ziemniaków wyrabiamy gładkie ciasto.


5.
oliwa 1 łyżeczka
Z ciasta smażymy naleśniki. Podczas pieczenia pierwszego naleśnika patelnię delikatnie smarujemy olejem, potem smażymy już bez oleju. Ciasto przy nabieraniu zawsze mieszamy, aby jabłka nie opadały na dno.

6.
Na jeden naleśnik użyjemy około 100 ml ciasta. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony przez około 2 minuty.

Smacznego!