Naleśniki bananowe

Innowacyjna wersja klasycznego przysmaku, która zadowoli największych smakoszy. Na zdjęciu naleśnik jest wypełniony śliwkowym powidłem i posypany białym cukrem i cynamonem.
przepis,fotoprzepis,banan,mleko półtłuste 1,5%,mąka chlebowa pszenna T750,Naleśniki
Naleśniki
Pichcił
Ilość porcji
12
Masa porcji
103 g
Energia porcji
188 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska
Kategorie
Naleśniki ›Składniki
Składniki
banan | 2 171 | sztuki kcal | |
cukier puder | 1 39 | łyżka kcal | |
cynamon mielony | ½ 7 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 240 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 1388 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 26 234 | mililitrów kcal | |
sól | ¼ 0 | łyżeczki kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
banan 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • cukier puder 1 łyżka • cynamon mielony ½ łyżeczki • sól ¼ łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów
Pokrojone banany, mleko, jajka, cukier, cynamon i sól miksujemy. Podczas miksowania stopniowo dodajemy mąkę, dopóki ciasto nie uzyska gęściejszej konsystencji. Masa powinna mieć taką gęstość, aby po usmażeniu naleśnik nie rozrywał się. Jeśli podczas obracania naleśnik rozrywa się, do ciasta należy jeszcze dodać mąki.

2. Smażenie naleśników
olej słonecznikowy 26 mililitrów
Na rozgrzaną patelnię chochelką wlewamy ciasto i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto zbrązowieje na spodzie i po brzegach, dolewamy odrobinę oleju (po brzegu patelni), aby naleśnik odkleił się od dna. Po chwili obracamy i smażymy na drugiej stronie na złotobrązowy kolor.

3. Podawanie
O tym, jak naleśniki zostaną podane decydują jedynie granice naszej fantazji. Od najprostszego posypania cukrem, kakao lub cynamonem poprzez smarowanie dżemem, nutellą lub nadziewanie świeżymi owocami po udekorowanie bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Wszystko zależy od naszych upodobań i smaku.

Smacznego!