Naleśniki Admirał
Wyśmienity naleśnikowy tort dla klasyków łasuchowania.
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mielone orzechy włoskie,czekolada,Naleśniki
Naleśniki
Kategorie
Naleśniki ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 9 | łyżek | |
czekolada | 60 | gramów | |
kakao proszek | 3 | łyżki | |
masło | 2 | łyżeczki | |
masło | 30 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 9 | łyżek | |
mleko półtłuste 1,5% | 700 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
sól | - |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • mleko półtłuste 1,5% 700 mililitrów • sól • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Z mąki, mleka, szczypty soli i proszku do pieczenia mieszamy gładkie ciasto naleśnikowe.
2.
cukier kryształ 9 łyżek • mielone orzechy włoskie 9 łyżek • kakao proszek 3 łyżki
Przygotowujemy cukier, posiekane albo mielone orzechy oraz kakao. Okrągłą formę tortową wykładamy papierem do pieczenia.
3.
masło 1 łyżeczka
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałek masła i zaraz po jego roztopieniu nalewamy ciasto naleśnikowe. Masło nie może się przypalić. Naleśnik pieczemy tylko z jednej strony.
4.
Usmażony naleśnik nieusmażoną stroną do góry wkładamy do formy. Od razu zaczynamy smażyć drugi naleśnik. Gdy drugi naleśnik się smaży, posypujemy ten pierwszy łyżką cukru, łyżką orzechów i odrobiną kakaa.
5.
Drugi naleśnik kładziemy na ten pierwszy, tak samo nie upieczoną stroną do góry. Cały postęp z posypywaniem i dokładaniem kolejnych naleśników powtarzamy do końca. Naleśników ma być 10 sztuk, przy czym na ostatni naleśnik wykorzystamy większą ilość ciasta - około 70 ml.
6.
Ostatni naleśnik obracamy upieczoną stroną do góry i już go niczym nie posypujemy.
7.
masło 30 gramów
Wierzch naleśnikowego tortu polewamy roztopionym masłem i przykryty wkładamy do rozgrzanego na najwyższy stopień piekarnika i zapiekamy przez 15 - 20 minut.
8.
czekolada 60 gramów • masło 1 łyżeczka
Gdy tort częściowo wystygnie polewamy go roztopioną czekoladą z odrobiną masła.
9.
Tort możemy podawać pokrojony na kawałki ciepły lub zimny.
Smacznego!