Naleśniki Admirał

Wyśmienity naleśnikowy tort dla klasyków łasuchowania.
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mielone orzechy włoskie,czekolada,Naleśniki
Naleśniki
Pichcił
Ilość porcji
8
Masa porcji
176 g
Energia porcji
441 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Naleśniki ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 9 543 | łyżek kcal | |
czekolada | 60 308 | gramów kcal | |
kakao proszek | 3 92 | łyżki kcal | |
masło | 2 74 | łyżeczki kcal | |
masło | 30 221 | gramów kcal | |
mielone orzechy włoskie | 9 910 | łyżek kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 700 337 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 1041 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • mleko półtłuste 1,5% 700 mililitrów • sól 1 szczypta • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Z mąki, mleka, szczypty soli i proszku do pieczenia mieszamy gładkie ciasto naleśnikowe.

2.
cukier kryształ 9 łyżek • mielone orzechy włoskie 9 łyżek • kakao proszek 3 łyżki
Przygotowujemy cukier, posiekane albo mielone orzechy oraz kakao. Okrągłą formę tortową wykładamy papierem do pieczenia.

3.
masło 1 łyżeczka
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałek masła i zaraz po jego roztopieniu nalewamy ciasto naleśnikowe. Masło nie może się przypalić. Naleśnik pieczemy tylko z jednej strony.

4.
Usmażony naleśnik nieusmażoną stroną do góry wkładamy do formy. Od razu zaczynamy smażyć drugi naleśnik. Gdy drugi naleśnik się smaży, posypujemy ten pierwszy łyżką cukru, łyżką orzechów i odrobiną kakaa.

5.
Drugi naleśnik kładziemy na ten pierwszy, tak samo nie upieczoną stroną do góry. Cały postęp z posypywaniem i dokładaniem kolejnych naleśników powtarzamy do końca. Naleśników ma być 10 sztuk, przy czym na ostatni naleśnik wykorzystamy większą ilość ciasta - około 70 ml.

6.
Ostatni naleśnik obracamy upieczoną stroną do góry i już go niczym nie posypujemy.

7.
masło 30 gramów
Wierzch naleśnikowego tortu polewamy roztopionym masłem i przykryty wkładamy do rozgrzanego na najwyższy stopień piekarnika i zapiekamy przez 15 - 20 minut.

8.
czekolada 60 gramów • masło 1 łyżeczka
Gdy tort częściowo wystygnie polewamy go roztopioną czekoladą z odrobiną masła.

9.
Tort możemy podawać pokrojony na kawałki ciepły lub zimny.
Smacznego!