Naleśniki
Podstawowy przepis na naleśniki.
przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,mąka chlebowa pszenna T750,Naleśniki
Naleśniki
Kategorie
Naleśniki ›
Składniki
Składniki
mleko tłuste 3,5% | 500 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 | gramów | |
sól | - | ||
woda sodowa | 500 | mililitrów |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów • woda sodowa 500 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • sól
Z mleka, wody, mąki i szczypty soli mieszamy rzadkie ciasto na gładko. Patelnię na naleśniki, albo inną, najlepiej z nielepiącą się powłoką rozgrzewamy. Wylewamy na nią około 50 ml ciekłego ciasta, które na patelni rozlewamy na kształt naleśnika, przechylaniem i obracaniem patelni, tak abyśmy pokryli całe dno patelni. Gdy zaczną brzegi naleśnika ciemnieć obracamy go na drugą stronę i dosmażamy.
2.
Naleśniki smażymy szybko, na średnio rozgrzanej patelni, tak aby się nie przypaliły, ale też abyśmy na ich usmażenie długo nie czekali. Pierwszy naleśnik jest często próbny, do ustawienia odpowiedniej temperatury.
3.
Usmażone naleśniki kładziemy na siebie, odstawiamy by troszkę ostygły i nadziewamy słodkimi albo słonymi nadzieniami. Przy oddzielaniu naleśników od siebie musimy uważać, abyśmy ich nie potargali, ponieważ mają tendencję do sklejania się do siebie, ponieważ podczas ich smażenia nie użyliśmy żadnego tłuszczu.
4.
Naleśniki z dodaną sodą są delikatne i lekkie. Cukru nie dodajemy, by się nie lepiły na patelni i byśmy ewentualnie mogli napełnić je słonym nadzieniem.
Smacznego!