Nakładane sery z gyros przyprawami
Sery wspaniałego smaku dzięki mieszance przypraw Gyros doskonałe jako przystawka, przekąska, ale i do zjedzenia tylko tak na śniadanie. Podajemy ze świeżym białym pieczywem.
przepis,fotoprzepis,ser Camembert,ser pleśniowy typu Lazur,ser Gouda,ser Ementaler,cebula,Słone przekąski,Bezglutenowe
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cebula | 300 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek suszony | 1 | łyżeczka | |
mielona czerwona papryka | 2.25 | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | - | ||
oliwa | - | ||
ser Camembert | 125 | gramów | |
ser Ementaler | 150 | gramów | |
ser Gouda | 200 | gramów | |
ser pleśniowy typu Lazur | 120 | gramów |
Przepis
1.
ser Camembert 125 gramów • ser pleśniowy typu Lazur 120 gramów • ser Gouda 200 gramów • ser Ementaler 150 gramów
Różne rodzaje serów kroimy na mniejsze kostki i trójkąty.
2.
mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • czosnek suszony ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Sery na deseczce mieszamy razem z przyprawami.
4.
W głębokiej misce zaczynamy układać na przemian warstwę rozebranej cebuli i warstwę serów. Powtarzamy procedurę dopóki nie zużyjemy wszystkie składniki.
5.
oliwa • olej słonecznikowy • czosnek suszony ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • mielona czerwona papryka ¼ łyżeczki
Nałożone sery zalewamy równo olejami w stosunku 1:1, wierzch posypujemy ponownie przyprawami, wkładamy na kilka dni do lodówki. Po około 4-5 dniach możemy je konsumować.
Smacznego!