PRZEPISY

Nadziewany bakłażan w cieście

Nadziewany bakłażan w cieście

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Smaczny warzywno-serowy obiad.

przepis,fotoprzepis,bakłażan,twaróg mielony,ser topiony,ser Camembert,Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

bakłażan2sztuki
jajka kurze1sztuka
kminek¼łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
olej do frytek-
ser Camembert125gramów
ser topiony140gramów
szczypiorek20gramów
sól-
sól½łyżeczki
twaróg mielony125gramów

 

Przepis

1. 

bakłażan 2 sztuki

Bakłażany myjemy, usuwamy zielone części i kroimy na plasterki.

Bakłażany myjemy, usuwamy zielone części i...

2. 

sól

Pokrojone bakłażany solimy z obu stron i odstawiamy na bok na 15-20 minut.

Pokrojone bakłażany solimy z obu stron i...

3. 

twaróg mielony 125 gramów  ser topiony 140 gramów  szczypiorek 20 gramów  kminek ¼ łyżeczki  sól ¼ łyżeczki

Z twarogu, sera, świeżo pokrojonego szczypiorku, kminku oraz soli wyrabiamy nadzienie.

Z twarogu, sera, świeżo pokrojonego szczypiorku,...

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  jajka kurze 1 sztuka  sól ¼ łyżeczki

Z mąki, mleka, jajka oraz szczypty soli ubijamy gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest rzadkie, możemy dodać jeszcze łyżkę mąki.

Z mąki, mleka, jajka oraz szczypty soli ubijamy...

5. 

Odstawione bakłażany myjemy ze soli pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy papierowym ręczniczkiem kuchennym. Rozkładamy je na stolnicę a następnie każdy smarujemy przygotowanym nadzieniem.

Odstawione bakłażany myjemy ze soli pod...

6. 

ser Camembert 125 gramów

Ser kroimy na plasterki po czym kładziemy zawsze jeden plasterek na połowę bakłażanu. Potem plasterek bakłażanu przekładamy i łączymy wykałaczką.

Ser kroimy na plasterki po czym kładziemy zawsze...

7. 

mąka chlebowa pszenna T750

Nadziewane bakłażany posypujemy z obu stron mąką.

Nadziewane bakłażany posypujemy z obu stron...

8. 

olej do frytek

Na patelni podgrzewamy olej, bakłażany moczymy w cieście i przez 5 minut smażymy je z jednej strony w oleju, na niewielkim ogniu.

Na patelni podgrzewamy olej, bakłażany moczymy w...

9. 

Bakłażany obracamy i przez 5 minut smażymy z drugiej strony.

Bakłażany obracamy i przez 5 minut smażymy z...

10. 

Usmażone wyciągamy z oleju i układamy na papierowy ręczniczek kuchenny żeby usunąć nadwyżkę oleju.

Usmażone wyciągamy z oleju i układamy na...

11. 

Nadziewane bakłażany podajemy z ziemniaczanym dodatkiem (frytkami, gotowanymi ziemniakami) oraz sosem tatarskim.

Nadziewane bakłażany podajemy z ziemniaczanym...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się