Nadziewane zapiekane bułki
Smaczna chrupiąca kolacja.
przepis,fotoprzepis,biała podłużna bułka,por,szynka wieprzowa duszona,ser Eidam,Wieprzowina,
Wieprzowina
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 8 | sztuk | |
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
musztarda stołowa | 1 | łyżka | |
oliwa | 20 | mililitrów | |
por | 200 | gramów | |
ser Eidam | 150 | gramów | |
smalec | 1 | łyżka | |
szynka wieprzowa duszona | 100 | gramów | |
sól | ¾ | łyżeczki |
Przepis
1. Nadzienie
cebula 150 gramów • oliwa 20 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i 6 minut smażymy na oleju.
2.
por 200 gramów
Por obieramy, myjemy i kroimy na drobno. Dodajemy go do cebuli, mieszamy i 4 minuty smażymy.
3.
szynka wieprzowa duszona 100 gramów
Do pora i cebuli dodajemy szynkę pokrojoną na kwadraciki. Szynkę podgrzewamy i ...
4.
jajka kurze 4 sztuki • sól ½ łyżeczki
... dolewamy jajka wymieszane z solą. Mieszamy do zgęstnienia jajek.
5. Przygotowanie bułek
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • sól ¼ łyżeczki • musztarda stołowa 1 łyżka • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
W mleku mieszamy sól, musztardę i pieprz.
6.
biała podłużna bułka 8 sztuk
Bułki przekrawamy wzdłuż tak, aby na jednej stronie były połączone. Szybko moczymy je w mleku z jednej strony ...
7.
... a następnie szybko z drugiej strony. Nie mogą być zbyt mocno namoczone.
8.
Do namoczonych bułek wkładamy nadzienie.
9.
ser Eidam 150 gramów • smalec 1 łyżka
Zawijamy je w plasterek sera i układamy do natłuszczonej brytfanny.
10. Zapiekanie
Piekarnik rozgrzewamy na najwyższym stopniu i wkładamy do niego bułki na 15-20 minut. Ostrym nożem poszczególne bułki od siebie oddzielamy ...
11.
... i serwujemy. Możemy podawać z keczupem.
Smacznego!