PRZEPISY

Nadziewane pogacze

Nadziewane pogacze

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Słony przysmak, który na każdej imprezie znika jako pierwszy.

przepis,fotoprzepis,ser Eidam,ser Eidam,sos tatarski,czosnek,Słone przekąski

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ½łyżeczki
czosnek7ząbków
jajka kurze1sztuka
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)100gramów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
olej słonecznikowy125mililitrów
ser Eidam300gramów
sos tatarski200mililitrów
sól½łyżeczki
ziemniaki150gramów
świeże drożdże20gramów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 150 gramów

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Odstawiamy do wystudzenia, obieramy i trzemy.

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach....

2. 

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  cukier kryształ ½ łyżeczki  świeże drożdże 20 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  sól ½ łyżeczki

W ciepłym mleku z cukrem rozkruszamy drożdże i wyrabiamy rozczyn. Do miski ważymy mąkę, dodajemy starte ziemniaki i sól. Dolewamy rozczyn.

W ciepłym mleku z cukrem rozkruszamy drożdże i...

3. 

olej słonecznikowy 125 mililitrów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 gramów

Zaczynamy wyrabiać ciasto i stopniowo do niego dodajemy olej i śmietanę.

Zaczynamy wyrabiać ciasto i stopniowo do niego...

4. 

Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy...

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubszy płat. Wykrawamy kółeczka ...

Wyrośnięte rozwałkowujemy na posypanej mąką...

6. 

jajka kurze 1 sztuka  ser Eidam 50 gramów

... kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kółeczka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem.

... kładziemy je na blachę wyłożoną papierem...

7. 

Pogacze pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy w temperaturze około 180°C 25 minut.

Pogacze pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy...

8. Nadzienie

sos tatarski 200 mililitrów  ser Eidam 250 gramów  czosnek 7 ząbków

Sos tatarski mieszamy z tartym serem i oczyszczonym przeciśniętym czosnkiem.

Sos tatarski mieszamy z tartym serem i...

9. 

Wystudzone pogacze przekrawamy i nadziewamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Wystudzone pogacze przekrawamy i nadziewamy....

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się