Nadziewane pogacze

Słony przysmak, który na każdej imprezie znika jako pierwszy.
przepis,fotoprzepis,ser Eidam,ser Eidam,sos tatarski,czosnek,Słone przekąski
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ 11 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 7 38 | ząbków kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 100 160 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 144 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 1735 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
olej słonecznikowy | 125 1124 | mililitrów kcal | |
ser Eidam | 300 858 | gramów kcal | |
sos tatarski | 200 1012 | mililitrów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
ziemniaki | 150 138 | gramów kcal | |
świeże drożdże | 20 21 | gramów kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 150 gramów
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Odstawiamy do wystudzenia, obieramy i trzemy.

2.
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • cukier kryształ ½ łyżeczki • świeże drożdże 20 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • sól ½ łyżeczki
W ciepłym mleku z cukrem rozkruszamy drożdże i wyrabiamy rozczyn. Do miski ważymy mąkę, dodajemy starte ziemniaki i sól. Dolewamy rozczyn.

3.
olej słonecznikowy 125 mililitrów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 gramów
Zaczynamy wyrabiać ciasto i stopniowo do niego dodajemy olej i śmietanę.

4.
Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

5.
Wyrośnięte rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubszy płat. Wykrawamy kółeczka ...

6.
jajka kurze 1 sztuka • ser Eidam 50 gramów
... kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kółeczka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem.

7.
Pogacze pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy w temperaturze około 180°C 25 minut.

8. Nadzienie
sos tatarski 200 mililitrów • ser Eidam 250 gramów • czosnek 7 ząbków
Sos tatarski mieszamy z tartym serem i oczyszczonym przeciśniętym czosnkiem.

9.
Wystudzone pogacze przekrawamy i nadziewamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!