Nadziewane placki ziemniaczane
Doskonałe placki ziemniaczane z nadzieniem z kiszonej kapusty i z nadzieniem z mięsa.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kiszona kapusta,łopatka wieprzowa,Wieprzowina
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bułka tarta | 4 | łyżki | |
cebula | 250 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 6 | ząbków | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
keczup ostry | 2 | łyżki | |
kiszona kapusta | 500 | gramów | |
leczo pasteryzowane | 300 | gramów | |
majeranek | 2 | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 6 | łyżek | |
olej do frytek | - | ||
olej słonecznikowy | 1 | łyżka | |
przyprawa warzywna | - | ||
skrobia kukurydziana | 1 | łyżeczka | |
sos sojowy | 1 | łyżka | |
suszone grzyby | 150 | gramów | |
sól | 3 | łyżeczki | |
woda | 3 | łyżki | |
ziemniaki | 2.5 | kilograma | |
łopatka wieprzowa | 300 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 2.5 kilograma • jajka kurze 4 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • czosnek 6 ząbków • sól 2 łyżeczki • majeranek 2 łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 6 łyżek • bułka tarta 4 łyżki
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy. Dodajemy jajka, mleko, przeciśnięty czosnek, sól, majeranek, mąkę i bułkę tartą według potrzeby (jeśli masa na placki będzie zbyt rzadka). Wszystko razem mieszamy, jeśli użyliśmy bułkę tartą, ciasto na chwilę odstawiamy.
2.
Na patelni rozgrzewamy olej (możemy użyć również smalec wieprzowy), ciasto po łyżce kładziemy na oleju i wytwarzamy placki, które z obydwóch stron smażymy. Na jeden placek zużyjemy około trzy stołowe łyżki masy.
3. Nadzienie z kiszonej kapusty
cebula 100 gramów • kiszona kapusta 500 gramów • suszone grzyby 150 gramów • olej słonecznikowy 1 łyżka • przyprawa warzywna
Na drobno pokrojoną cebulę smażymy w garnku z odrobiną oleju. Dodajemy kiszoną kapustę i wcześniej namoczone, odcedzone suszone grzyby. Wszystko razem 15 - 20 minut dusimy. Według potrzeby podlewamy odrobiną wody i dodajemy przyprawę warzywną.
4. Nadzienie mięsne
cebula 150 gramów • łopatka wieprzowa 300 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka • sos sojowy 1 łyżka • keczup ostry 2 łyżki
Na drobno pokrojoną cebulę smażymy na oleju, dodajemy umyte na paseczki nakrojone wieprzowe mięso, pieprz, sól, sos sojowy i keczup. Podlewamy wodą zarówno z mięsem i 30 minut dusimy, tak by nam woda wyparowała, ale by mięso się nie przypaliło.
5.
leczo pasteryzowane 300 gramów • skrobia kukurydziana 1 łyżeczka • woda 3 łyżki
Potem dodajemy pasteryzowane leczo, zagotowujemy i według potrzeby możemy zagęścić skrobią wymieszaną z odrobiną wody.
6. Serwujemy
Upieczone placki kładziemy na talerzu, na każdy dajemy część nadzienia i przykrywamy drugim plackiem. Szczególnie smaczne są z sosem tatarskim.
Smacznego!