PRZEPISY

Nadziewane placki ziemniaczane

Nadziewane placki ziemniaczane

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Doskonałe placki ziemniaczane z nadzieniem z kiszonej kapusty i z nadzieniem z mięsa.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kiszona kapusta,łopatka wieprzowa,Wieprzowina

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bułka tarta4łyżki
cebula250gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek6ząbków
jajka kurze4sztuki
keczup ostry2łyżki
kiszona kapusta500gramów
leczo pasteryzowane300gramów
majeranek2łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%150mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7506łyżek
olej do frytek-
olej słonecznikowy1łyżka
przyprawa warzywna-
skrobia kukurydziana1łyżeczka
sos sojowy1łyżka
suszone grzyby150gramów
sól3łyżeczki
woda3łyżki
ziemniaki2.5kilograma
łopatka wieprzowa300gramów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 2.5 kilograma  jajka kurze 4 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów  czosnek 6 ząbków  sól 2 łyżeczki  majeranek 2 łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 6 łyżek  bułka tarta 4 łyżki

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy. Dodajemy jajka, mleko, przeciśnięty czosnek, sól, majeranek, mąkę i bułkę tartą według potrzeby (jeśli masa na placki będzie zbyt rzadka). Wszystko razem mieszamy, jeśli użyliśmy bułkę tartą, ciasto na chwilę odstawiamy.

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy. Dodajemy...

2. 

olej do frytek

Na patelni rozgrzewamy olej (możemy użyć również smalec wieprzowy), ciasto po łyżce kładziemy na oleju i wytwarzamy placki, które z obydwóch stron smażymy. Na jeden placek zużyjemy około trzy stołowe łyżki masy.

Na patelni rozgrzewamy olej (możemy użyć...

3. Nadzienie z kiszonej kapusty

cebula 100 gramów  kiszona kapusta 500 gramów  suszone grzyby 150 gramów  olej słonecznikowy 1 łyżka  przyprawa warzywna

Na drobno pokrojoną cebulę smażymy w garnku z odrobiną oleju. Dodajemy kiszoną kapustę i wcześniej namoczone, odcedzone suszone grzyby. Wszystko razem 15 - 20 minut dusimy. Według potrzeby podlewamy odrobiną wody i dodajemy przyprawę warzywną.

Na drobno pokrojoną cebulę smażymy w garnku z...

4. Nadzienie mięsne

cebula 150 gramów  łopatka wieprzowa 300 gramów  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka  sos sojowy 1 łyżka  keczup ostry 2 łyżki

Na drobno pokrojoną cebulę smażymy na oleju, dodajemy umyte na paseczki nakrojone wieprzowe mięso, pieprz, sól, sos sojowy i keczup. Podlewamy wodą zarówno z mięsem i 30 minut dusimy, tak by nam woda wyparowała, ale by mięso się nie przypaliło.

Na drobno pokrojoną cebulę smażymy na oleju,...

5. 

leczo pasteryzowane 300 gramów  skrobia kukurydziana 1 łyżeczka  woda 3 łyżki

Potem dodajemy pasteryzowane leczo, zagotowujemy i według potrzeby możemy zagęścić skrobią wymieszaną z odrobiną wody.

Potem dodajemy pasteryzowane leczo, zagotowujemy i...

6. Serwujemy

Upieczone placki kładziemy na talerzu, na każdy dajemy część nadzienia i przykrywamy drugim plackiem. Szczególnie smaczne są z sosem tatarskim.

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się