Nadziewane kanapeczki
Doskonała przystawka i przekąska. Podajemy na talerzykach i ze sztućcami.
przepis,fotoprzepis,Weka,ser topiony,szynka wieprzowa duszona,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski ›
Składniki
Składniki
Weka | 300 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 50 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
musztarda stołowa | 1 | łyżeczka | |
ogórek konserwowy | 100 | gramów | |
papryka czerwona kapia świeża | 100 | gramów | |
ser Mozzarella | 125 | gramów | |
ser topiony | 200 | gramów | |
szynka wieprzowa duszona | 200 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
Weka 300 gramów • jajka kurze 5 sztuk
Z krojonej weki stopniowo wyciągamy środek, wkładamy go do miski i rozdrabniamy.
2.
masło 50 gramów • musztarda stołowa 1 łyżeczka • ser topiony 200 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Masło mieszamy z musztardą, dodajemy ser, sól i pieprz.
6.
Paprykę, ogórki i szynkę mieszamy ze środkiem z weki.
9.
Z jajek odkrawamy końce i siekamy je.
10.
Pokrojoną mozzarellę z częściami jajek dodajemy do nadzienia.
11.
Wekowe kanapki kładziemy po częściach na siebie, wkładamy nadzienie, ubijamy je na boki i w środku wytwarzamy wgłębienie.
12.
Do wgłębienia wkładamy jajko.
13.
Nadzianą wekę zapakowujemy do foli aluminiowej i wkładamy na 24 godziny do lodówki. Przed podawaniem kroimy według kromek.
14. Propozycja podania
Kanapeczki dekorujemy pomidorami i polewamy sosem tatarskim.
Smacznego!