Nadziewana dynia w cieście francuskim
Smaczna, lekka letnia kolacja.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,ciasto francuskie,Kurczak
Kurczak
Kategorie
Kurczak ›Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 275 ?? | gramów kcal | |
dynia zwyczajna | 1 ?? | kilogram kcal | |
mielona czerwona papryka | 1.5 ?? | łyżeczki kcal | |
oliwa | 60 528 | mililitrów kcal | |
oliwa | 0 ?? | kcal | |
oregano | 0 ?? | kcal | |
piersi z kurczaka | 350 386 | gramów kcal | |
przyprawa do grilla | 1 ?? | łyżeczka kcal |
Przepis
1.
piersi z kurczaka 350 gramów • oliwa 60 mililitrów • mielona czerwona papryka 1.5 łyżeczki • przyprawa do grilla 1 łyżeczka
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki i wkładamy do marynaty z oliwy, papryki i przypraw do grilla.
2.
dynia zwyczajna 1 kilogram
Dynię obieramy, przekrawamy wzdłuż na połowę i wybieramy z niej nasionka.
3.
Do wgłębień dyni wkładamy mięso razem z marynatą.
4.
ciasto francuskie 275 gramów
Ciasto francuskie dzielimy na połowę. Każdą połówkę lekko rękami rozciągamy i do każdej wkładamy po jednej z nadzianych dyń.
5.
Zawinięte dynie kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy oregano.
6.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C około 50 minut. Danie podajemy bez dodatków, ale dla większych głodomorów możemy zrobić wyjątek i podać gotowane ziemniaki.
Smacznego!