PRZEPISY

Nadziewamy drożdżowy ślimak

Nadziewamy drożdżowy ślimak

bi-starbi-starbi-starbi-starbi-star

Ciasto z bogatym owocowo-orzechowym nadzieniem.

przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,orzechy włoskie,powidło według własnego wyboru,brzoskwinie z kompotu,Słodkie dania

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

brzoskwinie z kompotu

800

504

gramów

kcal

cukier kryształ

1

21

łyżeczka

kcal

cukier kryształ

80

322

gramów

kcal

jajka kurze

2

176

sztuki

kcal

masło

60

441

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

250

120

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

500

1735

gramów

kcal

orzechy włoskie

120

809

gramów

kcal

powidło według własnego wyboru

300

600

gramów

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

świeże drożdże

42

43

gramów

kcal

 

Przepis

1. Ciasto

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  świeże drożdże 42 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  masło 60 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 szczypta  cukier kryształ 60 gramów

Z mleka, drożdży i cukru wyrabiamy rozczyn. Wlewamy go do miski z odważoną mąką, dodajemy roztopione masło, jajko, cukier i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, które odkładamy do wyrośnięcia.

Z mleka, drożdży i cukru wyrabiamy rozczyn....

2. Nadzienie

orzechy włoskie 100 gramów  powidło według własnego wyboru 300 gramów

Orzechy siekamy i mieszamy je z rzadszym powidłem (dżemem).

Orzechy siekamy i mieszamy je z rzadszym powidłem...

3. 

brzoskwinie z kompotu 800 gramów

Brzoskwinie z kompotu odcedzamy i kroimy na małe kawałki.

Brzoskwinie z kompotu odcedzamy i kroimy na małe...

4. Nadziewamy ślimaka

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (rozciągamy - jest giętkie) na posypanej mąką stolnicy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (rozciągamy -...

5. 

Smarujemy je, nie całkowicie po górny brzeg, dżemowo-orzechową masą.

Smarujemy je, nie całkowicie po górny brzeg,...

6. 

Równomiernie rozkładamy przygotowane brzoskwinie.

Równomiernie rozkładamy przygotowane...

7. 

Ciasto zawijamy od dolnego brzegu. Podczas zawijania bardzo pomaga nam silikonowa podkładka dzięki której ciasto można lekko zawinąć, ponieważ jest bardzo delikatne.

Ciasto zawijamy od dolnego brzegu. Podczas...

8. 

jajka kurze 1 sztuka

Wolny brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i ciasto zawijamy w roladę. Potem je ostrożnie zawijamy na kształt ślimaka.

Wolny brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem...

9. 

orzechy włoskie 20 gramów  cukier kryształ 20 gramów

Nadziane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przenoszenie jest ciężkie ponieważ ciasto jest duże i trzeba uważać by się nie potargało. Najlepiej jest je z wierzchu przykryć papierem do pieczenia, położyć na papierze blachę i potem wszystko na raz, razem z podkładką na której jest ciasto, przewrócić i usunąć podkładkę. Ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy siekanymi orzechami i cukrem.

Nadziane ciasto przekładamy na blachę...

10. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu (około 180-190°C) przez około 40 minut.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na średnim...

11. 

Dobrze ostudzone ciasto kroimy w kierunku wytworzonych walców.

Dobrze ostudzone ciasto kroimy w kierunku...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się