Nadziewamy drożdżowy ślimak

Ciasto z bogatym owocowo-orzechowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,orzechy włoskie,powidło według własnego wyboru,brzoskwinie z kompotu,Słodkie dania
Słodkie dania
Składniki
Składniki
brzoskwinie z kompotu | 800 504 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
cukier kryształ | 80 322 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
masło | 60 441 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 1735 | gramów kcal | |
orzechy włoskie | 120 809 | gramów kcal | |
powidło według własnego wyboru | 300 600 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
świeże drożdże | 42 43 | gramów kcal |
Przepis
1. Ciasto
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • masło 60 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól 1 szczypta • cukier kryształ 60 gramów
Z mleka, drożdży i cukru wyrabiamy rozczyn. Wlewamy go do miski z odważoną mąką, dodajemy roztopione masło, jajko, cukier i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, które odkładamy do wyrośnięcia.

2. Nadzienie
orzechy włoskie 100 gramów • powidło według własnego wyboru 300 gramów
Orzechy siekamy i mieszamy je z rzadszym powidłem (dżemem).


4. Nadziewamy ślimaka
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (rozciągamy - jest giętkie) na posypanej mąką stolnicy.

5.
Smarujemy je, nie całkowicie po górny brzeg, dżemowo-orzechową masą.

6.
Równomiernie rozkładamy przygotowane brzoskwinie.

7.
Ciasto zawijamy od dolnego brzegu. Podczas zawijania bardzo pomaga nam silikonowa podkładka dzięki której ciasto można lekko zawinąć, ponieważ jest bardzo delikatne.

8.
jajka kurze 1 sztuka
Wolny brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i ciasto zawijamy w roladę. Potem je ostrożnie zawijamy na kształt ślimaka.

9.
orzechy włoskie 20 gramów • cukier kryształ 20 gramów
Nadziane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przenoszenie jest ciężkie ponieważ ciasto jest duże i trzeba uważać by się nie potargało. Najlepiej jest je z wierzchu przykryć papierem do pieczenia, położyć na papierze blachę i potem wszystko na raz, razem z podkładką na której jest ciasto, przewrócić i usunąć podkładkę. Ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy siekanymi orzechami i cukrem.

10.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu (około 180-190°C) przez około 40 minut.

11.
Dobrze ostudzone ciasto kroimy w kierunku wytworzonych walców.

Smacznego!