Muffiny - pogacze ze skwarkami
Najprościej przygotowane ulubione pogacze ze skwarkami bez składania, wałkowania i wykrawania.
przepis,fotoprzepis,skwarki,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 350 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
skwarki | 250 | gramów | |
smalec | - | ||
sól | 2 | łyżeczki | |
świeże drożdże | 40 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • cukier kryształ ½ łyżeczki • świeże drożdże 40 gramów
W ciepłym mleku mieszamy cukier i dodajemy rozkruszone drożdże. Wyrabiamy rozczyn.
2.
mąka chlebowa pszenna T750 350 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól 2 łyżeczki
Do odważonej mąki dodajemy śmietanę, jajka, sól i dolewamy rozczyn. Wyrabiamy półtwarde ciasto i odstawiamy je na 20 minut przykryte żeby wyrosło.
3.
skwarki 250 gramów
Połowę skwarków miksujemy blenderem, drugą siekamy na drobno. Dodajemy je do ciasta i dobrze ugniatamy.
4.
Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na kolejnych 20 minut do wyrośnięcia.
5.
Ciasto ponownie ugniatamy i za pomocą łyżki do lodów, którą sobie przed nabraniem ciasta moczymy w wodzie,...
6.
... kładziemy kopczyki ciasta do natłuszczonych foremek na muffiny. Łyżkę według potrzeby podczas nabierania ciasta moczymy w wodzie.
7.
jajka kurze 1 sztuka
Pogacze smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na 20 minut w foremkach żeby podrosły.
8.
Według smaku możemy je z wierzchu posypać sezamem, gruboziarnistą solą albo kminkiem.
9.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C 20 minut.
Smacznego!