Muffiny jabłkowo-cynamonowe
Muffiny, które zapachem umilą chłodne jesienne dni.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,proszek do pieczenia,jabłka,cynamon mielony,Muffiny,Sezonowe przepisy
Muffiny
Kategorie
Muffiny › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 8 | gramów | |
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jabłka | 200 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
jogurt owocowy | 150 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
olej słonecznikowy | 8 | łyżek | |
proszek do pieczenia | 3 | łyżeczki | |
rodzynki | 60 | gramów | |
sok z cytryny | 2 | łyżeczki | |
sól | - | ||
słodkie migdały | 80 | gramów |
Przepis
1.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • słodkie migdały 80 gramów • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
Mieszamy mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia.
2.
rodzynki 60 gramów • jabłka 200 gramów • sok z cytryny 2 łyżeczki • jogurt owocowy 150 mililitrów • cynamon mielony 2 łyżeczki
Rodzynki maczamy w gorącej wodzie, odstawiamy, po chwili wodę wylewamy. Jabłka obieramy, wyciągamy środek. Około 100 g jabłek kroimy w drobną kostkę, dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny. 50 g jogurtu mieszamy z cynamonem.
3.
cukier kryształ 100 gramów • cukier waniliowy 8 gramów • sól • jajka kurze 2 sztuki • olej słonecznikowy 8 łyżek
Resztę jabłek obieramy, mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, olejem, szczyptą soli, pozostałą ilością jogurtu i jajkami. Dodajemy jogurt wymieszany z cynamonem.
4.
Do mącznej masy dodajemy mokrą masę, pokrojone w kostkę jabłko i rodzynki.
5.
Natłuszczamy formę na muffiny, łyżeczką nakładany ciasto do otworów. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego!