Morelowe kulki z twarogowego ciasta
Babcine morelowe kulki z twarogowego ciasta są w szybki i prosty sposób przygotowane. Przepis z dokładnymi etapami procedury z którymi poradzi sobie i początkujący.
przepis,fotoprzepis,morele,twaróg granulowany,Słodkie dania,Kuchnia słowacka
Słodkie dania
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
bułka tarta | 4 | łyżki | |
cukier puder | 2 | łyżki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | - | ||
morele | 400 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 160 | gramów | |
sól | - | ||
sól | 1 | szczypta | |
twaróg granulowany | 250 | gramów | |
woda | - |
Przepis
3.
mąka luksusowa pszenna T550 160 gramów • sól 1 szczypta
Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli.
6.
Wyrabiamy ciasto.
7.
Z ciasta na stolnicy posypanej mąką wytwarzamy walec i kroimy go na 8-10 kawałków. Kawałek rozgniatamy na placek i wkładamy do niego morelę. Wytwarzamy kulkę tocząc ją w mące na stolnicy.
8.
Przygotowane kulki...
9.
...kładziemy do wrzącej wody.
10.
Po wypłynięciu (po około 10 minutach) gotujemy 5 minut na średnim ogniu.
11.
Kulki wyciągamy dziurkowaną chochlą.
14.
Morele serwujemy, możemy przekroić i wyciągnąć z nich pestki.
Smacznego!