Morelowe kulki
Tradycyjne morelowe kulki z kuchni naszej babci. Podajemy według smaku z posypką z bułki tartej, z makiem, albo z mielonymi włoskimi orzechami.
przepis,fotoprzepis,morele,Słodkie dania
Słodkie dania
Składniki
Składniki
bułka tarta | 4 | łyżki | |
cukier puder | 4 | łyżki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mak mielony | 4 | łyżki | |
masło | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 300 | mililitrów | |
morele | 14 | sztuk | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 360 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 | ||
sól | 1 | szczypta |
Przepis
2.
mąka luksusowa pszenna T550 360 gramów • sól 1 szczypta
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy.
5.
Ciasto ponownie podsypujemy mąką według potrzeby i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.
7.
...i morele w nie owijamy. W miejscu gdzie ciasto łączymy, smarujemy wodą.
8.
W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i wkładamy do niej kulki.
9.
Kulki gotujemy na średnim ogniu, aż wypłyną na wierzch, około 20 minut. Po wypłynięciu wszystkich gotujemy je jeszcze na średnim ogniu przez 5 minut.
10.
bułka tarta 4 łyżki • cukier puder 2 łyżki
Na patelni na sucho smażymy bułkę tartą. Do studzącej się dodajemy cukier.
11.
mak mielony 4 łyżki • cukier puder 2 łyżki
Na makową posypkę mieszamy mielony mak z cukrem, w ilości według potrzeby.
Smacznego!