Morelowe ciasto
Fantastyczne delikatne i puszyste ciasto.
przepis,fotoprzepis,morele,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 | sztuk | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier kryształ | 15 | łyżeczek | |
cukier puder | - | ||
masło | - | ||
morele | 600 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 160 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej rzepakowy | 50 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
woda | 50 | mililitrów | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
4.
woda 50 mililitrów • olej rzepakowy 50 mililitrów • mąka luksusowa pszenna T550 160 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
Do wymieszanych żółtek dodajemy wodę, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.
5.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.
6.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na blachę (25x38 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
7.
cukier kryształ 15 łyżeczek
Na cieście układamy połówki morel wgłębieniem do góry. Ponieważ morele po upieczeniu są trochę kwaśne, każdą z nich przed pieczeniem posypujemy łyżeczką cukru. W ten sposób będą miały delikatny kwaskowaty smak.
8.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
10.
... i ostudzone podajemy.
Smacznego!