Mleczny ryż z owocami
Łatwe przygotowanie smacznego mlecznego ryżu. Jest go o wiele więcej i jest znacznie tańszy niż ten gotowy ze sklepu.
przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,mleko półtłuste 1,5%,mleko półtłuste 1,5%, truskawkowy budyń w proszku,Śniadaniowe kasze,Bezglutenowe
Śniadaniowe kasze
Składniki
Składniki
truskawkowy budyń w proszku | 40 | gramów | |
cukier kryształ | 80 | gramów | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 | litr | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 | decylitr | |
ryż okrągłoziarnisty | 200 | gramów | |
różne owoce | 500 | gramów | |
woda | ½ | litra |
Przepis
1. Gotowanie ryżu
ryż okrągłoziarnisty 200 gramów • mleko półtłuste 1,5% 1 litr • woda ½ litra • cukier kryształ 80 gramów • cukier waniliowy 20 gramów
Ryż opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i wsypujemy go do garnka. Dodajemy mleko, wodę, cukier waniliowy i cukier kryształ. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut często mieszając.
2.
mleko półtłuste 1,5% 1 decylitr • truskawkowy budyń w proszku 40 gramów
W mleku wymieszamy budyń w proszku, dolewamy do ugotowanego ryżu i mieszamy do zgęstnienia. Zmieniając smak budyniu w proszku możemy przygotować ryż mleczny o różnych smakach ( karmelowy, waniliowy itd.)
3.
różne owoce 500 gramów
Do miseczek dajemy mieszane konserwowe albo świeże krojone owoce, zalewamy je gorącym ryżem a wierzch zdobimy kolejną porcją owoców. Zostawiamy do ostudzenia do temperatury pokojowej i podajemy. Ryż w przykrytych miseczkach możemy schować do lodówki i takim oto sposobem mamy smaczne śniadanie na parę dni.
Smacznego!