Mleczny dziecięcy baton
Przepis na ulubione ciastko wszystkich dzieci. Ciastka robi się bardzo prosto, z podstawowych składników a jego przygotowanie potrafiłby dokonać (z małą pomocą) nawet przedszkolak :)
przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,mleko tłuste 3,5%,mleko tłuste 3,5%,masło,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier kryształ | 10 | łyżek | |
kakao proszek | 2 | łyżki | |
masło | 200 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 650 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 4 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 50 | mililitrów | |
orzechy laskowe rozdrobnione | 4 | łyżki | |
skrobia kukurydziana | 6 | łyżek | |
soda oczyszczona | 1 | łyżeczka | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
skrobia kukurydziana 6 łyżek • mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów • cukier kryształ 6 łyżek
W misce mieszamy skrobię kukurydzianą w małej porcji mleka. W garnku gotujemy do wrzenia pozostałe mleko z cukrem.
2.
Skrobię dolewamy do mleka i gotujemy gęsty budyń. Budyń odstawiamy do schłodzenia.
3.
kakao proszek 2 łyżki • mąka luksusowa pszenna T550 4 łyżki • soda oczyszczona 1 łyżeczka
Kakao mieszamy z mąką oraz sodą oczyszczoną.
9.
Dosypujemy kakaową mąkę i mieszamy.
10.
Dodajemy ubitą pianę z białek...
11.
...i lekko mieszamy.
12.
Na blachę (42x32 cm) nakładamy papier do pieczenia.
13.
Na blachę z papierem wylewamy ciasto, równomiernie rozlewając a następnie pieczemy 8 minut przy 180°. Korpus wyciągamy i odkładamy do wychłodzenia.
15.
Korpus kroimy wzdłuż, na połowę.
16.
Na jedną połowę nacieramy przygotowany krem. Drugą połowę przykrywamy i odkładamy stężeć do lodówki.
17.
Odkrawamy nierówne brzegi a następnie stężałe ciasto kroimy na porcje. Z pewnością zapakowane do folii aluminiowej będzie miłym pocieszeniem dla dziecka w szkole :)
Smacznego!