Mleczne ciastko
Mleczne ciastko domowej roboty, które stanie się obiektem pożądania każdego szanującego się łasucha.
przepis,fotoprzepis,kakao proszek,mąka tortowa pszenna T450,Delikatny chudy twaróg,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
Delikatny chudy twaróg | 500 | gramów | |
biały jogurt | 100 | mililitrów | |
cukier kryształ | 4 | łyżki | |
cukier puder | 140 | gramów | |
cukier waniliowy | 8 | gramów | |
jajka kurze | 7 | sztuk | |
kakao proszek | 15 | gramów | |
masło | 125 | gramów | |
mąka tortowa pszenna T450 | 150 | gramów | |
napój czekoladowy w proszku | 2 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
proszek do pieczenia | 15 | gramów | |
śmietan-fix | 10 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
2.
kakao proszek 15 gramów • napój czekoladowy w proszku 2 łyżki
Do miski dodajemy kakao i kakao rozpuszczalne.
3.
mąka tortowa pszenna T450 150 gramów • proszek do pieczenia 15 gramów • olej słonecznikowy 2 łyżki
Dodajemy mąkę, olej i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
4.
Ciasto rozdzielamy na pół do dwóch misek.
5. Pieczemy dwa korpusy
Jedną miskę z ciastem wlewamy na blachę o rozmiarze 25 x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 10 minut. Drugi korpus pieczemy w identyczny sposób.
6. Krem
masło 125 gramów • Delikatny chudy twaróg 500 gramów • biały jogurt 100 mililitrów • cukier kryształ 4 łyżki • cukier waniliowy 8 gramów
Mleczny krem przygotowujemy z miękkiego masła, twarogu i jogurtu. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko razem mieszamy.
7.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • śmietan-fix 10 gramów
Do kremu dodajemy ubitą śmietanę ze śmietan-fix.
8.
Krem delikatnie mieszamy i równomiernie smarujemy nim upieczony dolny korpus.
9.
Na kremie kładziemy górny korpus i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego!