Mleczne ciastko

Mleczne ciastko domowej roboty, które stanie się obiektem pożądania każdego szanującego się łasucha.
przepis,fotoprzepis,kakao proszek,mąka tortowa pszenna T450,Delikatny chudy twaróg,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Pichcił
Ilość porcji
20
Masa porcji
91 g
Energia porcji
233 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
Delikatny chudy twaróg | 500 450 | gramów kcal | |
biały jogurt | 100 67 | mililitrów kcal | |
cukier kryształ | 4 242 | łyżki kcal | |
cukier puder | 140 544 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 8 29 | gramów kcal | |
jajka kurze | 7 616 | sztuk kcal | |
kakao proszek | 15 46 | gramów kcal | |
masło | 125 918 | gramów kcal | |
mąka tortowa pszenna T450 | 150 524 | gramów kcal | |
napój czekoladowy w proszku | 2 117 | łyżki kcal | |
olej słonecznikowy | 2 270 | łyżki kcal | |
proszek do pieczenia | 15 12 | gramów kcal | |
śmietan-fix | 10 35 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | mililitrów kcal |
Przepis

2.
kakao proszek 15 gramów • napój czekoladowy w proszku 2 łyżki
Do miski dodajemy kakao i kakao rozpuszczalne.

3.
mąka tortowa pszenna T450 150 gramów • proszek do pieczenia 15 gramów • olej słonecznikowy 2 łyżki
Dodajemy mąkę, olej i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.

4.
Ciasto rozdzielamy na pół do dwóch misek.

5. Pieczemy dwa korpusy
Jedną miskę z ciastem wlewamy na blachę o rozmiarze 25 x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 10 minut. Drugi korpus pieczemy w identyczny sposób.

6. Krem
masło 125 gramów • Delikatny chudy twaróg 500 gramów • biały jogurt 100 mililitrów • cukier kryształ 4 łyżki • cukier waniliowy 8 gramów
Mleczny krem przygotowujemy z miękkiego masła, twarogu i jogurtu. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko razem mieszamy.

7.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • śmietan-fix 10 gramów
Do kremu dodajemy ubitą śmietanę ze śmietan-fix.

8.
Krem delikatnie mieszamy i równomiernie smarujemy nim upieczony dolny korpus.

9.
Na kremie kładziemy górny korpus i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego!