Mleczna zupa z soczewicy
Klasyczna mleczna zupa z soczewicy z ziemniakami. Zupę uwielbiają nie tylko dorośli, którzy mogą do smaku dodać sobie do niej octu, ale i dzieci. Przy przygotowywaniu zupy dla tych najmniejszych zupę gotujemy bez soli.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,soczewica sterylizowana,mleko tłuste 3,5%,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Zupy z roślin strączkowych,Przepisy na potrawy dla dzieci
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | gramów | |
masło | 30 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 800 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 | gramów | |
soczewica sterylizowana | 500 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 750 | mililitrów | |
ziemniaki | 250 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 250 gramów • woda 750 mililitrów • sól 1 łyżeczka • kminek mielony ½ łyżeczki
Obrane, umyte ziemniaki kroimy na małe kostki i gotujemy w wodzie. Dodajemy sól i kminek.
2.
soczewica sterylizowana 500 gramów
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy soczewicę konserwową bez zalewy. Jeśli gotujemy zupę z suszonej soczewicy musimy ją najpierw ugotować w osobnym garnku do miękkości.
3.
mleko tłuste 3,5% 800 mililitrów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów
W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Garnek odstawiamy z ognia i dodajemy zasmażkę. Potem garnek stawiamy z powrotem na ogień i zupę krótko gotujemy.
5.
Zupę podajemy ozdobioną świeżą natką pietruszki. Smaczna jest z chlebem posmarowanym masłem.
Smacznego!