Mleczna fasolowa zupa
Smaczna zupa z dużej - maślanej białej fasoli Jaś.
przepis,fotoprzepis,duża biała fasola,ziemniaki,mleko tłuste 3,5%,Zupy z roślin strączkowych
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 20 | gramów | |
duża biała fasola | 300 | gramów | |
liść laurowy | 2 | sztuki | |
masło | 50 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | ½ | litra | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 | gramów | |
ocet | 3 | łyżki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | - | ||
woda | 2 | litry | |
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
1.
duża biała fasola 300 gramów • woda • woda 2 litry • sól 1.5 łyżeczki • liść laurowy 2 sztuki
Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin ( najlepiej na noc). Potem wodę wylewamy, nalewamy świeżej, dodajemy sól i liście laurowe i fasolę prawie do miękkości gotujemy.
2.
ziemniaki 500 gramów
Ziemniaki obieramy, kroimy na kostki, dodajemy je do fasoli i wszystko razem gotujemy do miękkości.
3.
mleko tłuste 3,5% ½ litra • mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów • cukier kryształ 20 gramów • ocet 3 łyżki • sól
Do zupy dolewamy zasmażkę z mąki i mleka. Podgotowujemy, dopóki zupa delikatnie nie zgęstnieje. Według smaku możemy ją delikatnie pocukrować, dodać podgotowanego octu a według potrzeby dosolić.
5.
Po rozpuszczeniu masła zupę możemy podawać.
Smacznego!