Miodowo-piernikowe muffiny
Proste muffiny o zapachu Świąt Bożego Narodzenia.
przepis,fotoprzepis,przyprawa do piernika,miód,Muffiny
Muffiny
Kategorie
Muffiny ›
Składniki
Składniki
cukier puder | 80 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 90 | gramów | |
miód | 2 | łyżki | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżka | |
przyprawa do piernika | 1 | łyżeczka | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
1. Składniki sypkie
mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżka • cukier puder 80 gramów • przyprawa do piernika 1 łyżeczka
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i przyprawą do piernika.
2. Składniki ciekłe
jajka kurze 2 sztuki • śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • miód 2 łyżki
Jajka mieszamy ze śmietaną. Dodajmy płynny miód.
3. Ciasto
masło 90 gramów
Do składników sypkich dodajemy składniki ciekłe i dolewamy ostudzone roztopione masło.
4.
Ciasto delikatnie mieszamy.
5.
Napełniamy nim do dwóch trzecich koszyczki na muffiny włożone do foremek. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200°C.
Smacznego!