Miodowo-imbirowe udka z kurczaka
Smaczne soczyste udka z kurczaka podajemy z duszoną kapustą i knedlem.
przepis,fotoprzepis,ćwiartki z kurczaka,imbir mielony,korzeń imbiru,Kurczak,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Kurczak
Składniki
Składniki
imbir mielony | 1 | łyżeczka | |
korzeń imbiru | 20 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
miód | 1.5 | łyżki | |
pieprz biały mielony | 1 | łyżeczka | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 150 | mililitrów | |
ćwiartki z kurczaka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
ćwiartki z kurczaka 4 sztuki • sól 2 łyżeczki • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • imbir mielony 1 łyżeczka • pieprz biały mielony 1 łyżeczka • miód 1.5 łyżki • korzeń imbiru 20 gramów • woda 150 mililitrów
Ćwiartki z kurczaka myjemy i solimy z obydwóch stron. Tez z obydwóch stron posypujemy je czerwoną mieloną papryką, mielonym imbirem i pieprzem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, wierzch polewamy miodem i na udka układamy plasterki obranego świeżego imbiru. Podlewamy wodą. Pieczemy przykryte w średniej temperaturze przez około godzinę od czasu gdy wodą w naczyniu żaroodpornym zacznie wrzeć. Potem miękkie mięso odkrywamy i jeszcze krótko zapiekamy.
Smacznego!