Miodowe serduszka
Piernikowe świąteczne ciasteczka połączone kremem. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie. Tego typu krem jest bardzo smaczny i z długim terminem ważności.
przepis,fotoprzepis,masło,miód,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 200 | gramów | |
cukier puder | 3 | łyżki | |
cukier waniliowy | 1 | opakowanie | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 250 | gramów | |
miód | 2 | łyżki | |
mleko półtłuste 1,5% | 0.2 | litra | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 450 | gramów | |
mąka tortowa pszenna T450 | 1.5 | łyżki | |
polewa czekoladowa | - | ||
polewa z białej czekolady | - | ||
przyprawa do pierników | 1 | łyżeczka |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
jajka kurze 2 sztuki • masło 100 gramów • cukier kryształ 200 gramów • miód 2 łyżki • cynamon mielony 1 łyżeczka • przyprawa do pierników 1 łyżeczka
Jajka, margarynę, cukier, miód, cynamon, proszek do pieczenia wkładamy do garnka i na małym ogniu chwilkę mieszamy dopóki się cukier nie rozpuści. Uważamy, by się masa nie przypaliła.
2.
mąka chlebowa pszenna T750 450 gramów
Potem zawartość garnka wylewamy na przygotowaną mąkę i wyrabiamy gęste ciasto, które na 2 godziny odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto po odstaniu stwardnieje i będzie się dobrze wyrabiać.
3.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy mniejsze kółeczka, serduszka... różne kształty.
4.
Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przy 180 °C około 7 min.
5. Przygotowanie kremu
mleko półtłuste 1,5% 0.2 litra • mąka tortowa pszenna T450 1.5 łyżki • cukier waniliowy 1 opakowanie
W zimnym mleku mieszamy mąkę i cukier waniliowy i gotujemy gęstą kaszę, którą często mieszając odstawiamy do ostygnięcia.
6.
masło 150 gramów • cukier puder 3 łyżki
Wymieszamy masło z cukrem i stopniowo do niego dodajemy schłodzoną kaszę. Ubijamy gładki krem. Cukrujemy do smaku.
7. Wykańczanie
Kremem smarujemy ciasteczka i zlepiamy po dwa.
8.
polewa czekoladowa • polewa z białej czekolady
Wierzchnią część maczamy w czekoladowej polewie i według fantazji zdobimy białą czekoladą, dekoracjami cukierniczymi, orzechami...
Smacznego!