Miodowe muffiny ze śliwkami
Bardzo smaczne, delikatne i soczyste muffiny, bez cukru i jajek.
przepis,fotoprzepis,miód,śliwki suszone,Muffiny
Muffiny
Kategorie
Muffiny ›
Składniki
Składniki
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 300 | gramów | |
masło | 100 | gramów | |
miód | 150 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 225 | gramów | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 75 | gramów | |
soda oczyszczona | 6 | gramów | |
sok pomarańczowy | 100 | mililitrów | |
śliwki suszone | 12 | sztuk |
Przepis
2.
mąka luksusowa pszenna T550 225 gramów • mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 75 gramów • soda oczyszczona 6 gramów
Obie mąki mieszamy z płaską łyżeczką sody oczyszczonej (ewentualnie proszku do pieczenia).
3.
sok pomarańczowy 100 mililitrów • jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 300 gramów
Wyciskamy sok z pomarańczy i uzyskany sok mieszamy z jogurtem.
4.
śliwki suszone 12 sztuk
Masło z miodem mieszamy z jogurtem. Przygotowujemy sobie i myjemy suszone śliwki.
5.
Do płynnej masy dosypujemy mąkę.
6.
Ciasto rozkładamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi koszyczkami na muffiny.
7.
Do każdej muffiny wkładamy po śliwce.
8.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 190 °C.
9.
Zostawiamy do ostudzenia. Przed podaniem możemy posypać przesianym cukrem pudrem, ale to już nie będą wtedy muffiny bez cukru :)
Smacznego!