PRZEPISY

Miodowe gwiazdeczki

Miodowe gwiazdeczki

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Kremowe bożonarodzeniowe ciasteczka.

przepis,fotoprzepis,masło,masło,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,Ciasteczka

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasteczka  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ50gramów
cukier puder70gramów
cukrowe posypki kolorowe-
jajka kurze1sztuka
masło150gramów
miód3łyżki
mleko półtłuste 1,5%90mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750230gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
rum1łyżka
soda oczyszczona½łyżeczki

 

Przepis

1. Miodowe ciasto

cukier kryształ 50 gramów  masło 50 gramów  jajka kurze 1 sztuka  miód 3 łyżki

Do mniejszego garnka wsypujemy cukier, dodajemy masło, jajko i miód. Do większego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

Do mniejszego garnka wsypujemy cukier, dodajemy...

2. 

Mniejszy garnek wkładamy do większego i 10 minut, w wodnej kąpieli, zawartość garnka ubijamy. Odstawiamy i ostudzamy.

Mniejszy garnek wkładamy do większego i 10...

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  soda oczyszczona ½ łyżeczki

Do miski wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Dodajemy miodową masę i ...

Do miski wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną....

4. 

... wyrabiamy zwarte ciasto. Odstawiamy je do lodówki na dwie godziny.

... wyrabiamy zwarte ciasto. Odstawiamy je do...

5. Kremowe nadzienie

mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów  mleko półtłuste 1,5% 90 mililitrów  masło 100 gramów  cukier puder 70 gramów  rum 1 łyżka

Mąkę mieszamy w mleku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy krem. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Do letniego kremu dodajemy miękkie masło, cukier i rum. Krem wkładamy do lodówki.

Mąkę mieszamy w mleku, doprowadzamy do wrzenia i...

6. Pieczenie i nadziewanie gwiazdeczek

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm i przy pomocy naszych najmniejszych :-) wykrawamy gwiazdeczki.

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką...

7. 

Gwiazdeczki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

Gwiazdeczki pieczemy na blasze wyłożonej...

8. 

Zawsze dwie gwiazdeczki łączymy kremem. Kremem smarujemy też wierzch.

Zawsze dwie gwiazdeczki łączymy kremem. Kremem...

9. 

cukrowe posypki kolorowe

Wierzch ozdabiamy posypką cukierniczą. Nadzienie odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Potem gwiazdeczki układamy w zamykanym pojemniku i przechowujemy w chłodnym miejscu. Konsumujemy najwcześniej za 3 dni, do wtedy ciasteczka dostatecznie zmiękną.

Wierzch ozdabiamy posypką cukierniczą. Nadzienie...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się