Miodowe gwiazdeczki
Kremowe bożonarodzeniowe ciasteczka.
przepis,fotoprzepis,masło,masło,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,Ciasteczka
Ciasteczka
Kategorie
Ciasteczka ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | 70 | gramów | |
cukrowe posypki kolorowe | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 150 | gramów | |
miód | 3 | łyżki | |
mleko półtłuste 1,5% | 90 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 230 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
rum | 1 | łyżka | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki |
Przepis
1. Miodowe ciasto
cukier kryształ 50 gramów • masło 50 gramów • jajka kurze 1 sztuka • miód 3 łyżki
Do mniejszego garnka wsypujemy cukier, dodajemy masło, jajko i miód. Do większego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
2.
Mniejszy garnek wkładamy do większego i 10 minut, w wodnej kąpieli, zawartość garnka ubijamy. Odstawiamy i ostudzamy.
3.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki
Do miski wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Dodajemy miodową masę i ...
4.
... wyrabiamy zwarte ciasto. Odstawiamy je do lodówki na dwie godziny.
5. Kremowe nadzienie
mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów • mleko półtłuste 1,5% 90 mililitrów • masło 100 gramów • cukier puder 70 gramów • rum 1 łyżka
Mąkę mieszamy w mleku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy krem. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Do letniego kremu dodajemy miękkie masło, cukier i rum. Krem wkładamy do lodówki.
6. Pieczenie i nadziewanie gwiazdeczek
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm i przy pomocy naszych najmniejszych :-) wykrawamy gwiazdeczki.
7.
Gwiazdeczki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
8.
Zawsze dwie gwiazdeczki łączymy kremem. Kremem smarujemy też wierzch.
9.
Wierzch ozdabiamy posypką cukierniczą. Nadzienie odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Potem gwiazdeczki układamy w zamykanym pojemniku i przechowujemy w chłodnym miejscu. Konsumujemy najwcześniej za 3 dni, do wtedy ciasteczka dostatecznie zmiękną.
Smacznego!