Migdałowe pierniczki
Oryginalne pierniczki o zapachu świąt.
przepis,fotoprzepis,migdały,migdały,masło,przyprawa do piernika,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 70 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 70 | gramów | |
migdały | 200 | gramów | |
miód | 120 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
przyprawa do piernika | 12 | gramów | |
rum | 1 | łyżka | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki |
Przepis
2.
migdały 80 gramów
Migdały krótko gotujemy, wodę odcedzamy, migdały obieramy i przekrawamy wzdłuż na połowę.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • cukier puder 70 gramów • przyprawa do piernika 12 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki
W misce mieszamy zmielone migdały, mąkę, cukier, przyprawę do pierników i sodę oczyszczoną.
6.
Ciekłą masę dolewamy do sypkiej i mieszamy łychą.
7.
Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy ręką, zapakowujemy w folię spożywczą i wkładamy na 12 godzin do lodówki.
8.
Odleżane ciasto ugniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy różne kształty.
9.
jajka kurze 1 sztuka
Wkrojone kształty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
10.
Pierniczki ozdabiamy przygotowanymi migdałami.
11.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!