Mięsno-warzywny strudel w cieście francuskim
Podajemy ciepły z zasmażką ze szpinaku i gotowanymi ziemniakami. Smaczny jest też na zimno, jako słona przekąska.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,warzywa (marchew, groszek, kukurydza),ciasto francuskie,Wieprzowina
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina ›
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kminek | - | ||
olej słonecznikowy | 4 | łyżki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
twardy ser | 100 | gramów | |
warzywa (marchew, groszek, kukurydza) | 350 | gramów | |
wieprzowe mięso mielone | 350 | gramów | |
woda | 1 | decylitr |
Przepis
1. Farsz do strudla
olej słonecznikowy 4 łyżki • cebula 150 gramów • wieprzowe mięso mielone 350 gramów • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • woda 1 decylitr
Cebulę obieramy, na drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone, sól, pieprz i wodę. dusimy 15 minut po pokrywką.
2.
warzywa (marchew, groszek, kukurydza) 350 gramów
Dosypujemy mrożoną mieszankę warzyw i wszystko razem kolejne 5 minut dusimy. Odstawiamy i wystudzamy.
3. Przygotowanie strudli
ciasto francuskie 500 gramów • jajka kurze 3 sztuki • twardy ser 100 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, przekładamy je na blachę tak, aby przez dłuższe brzegi z każdej strony opadało. Ciasto przez środek na blasze przekrawamy. Jajka roztrzepujemy widelcem w garnuszku, dodajemy je do mieszanki tak, aby odrobinę z nich zostało nam na posmarowanie przed pieczeniem. Dodajemy starty ser i mieszamy.
4.
Na ciasto równomiernie rozkładamy mieszankę.
5.
Opadające ciasto przekładamy przez rozłożoną mieszankę, brzegi dobrze dociskamy. Smarujemy resztą roztrzepanego jajka. Posypujemy kminkiem, strudle w kilku miejscach przebijamy.
6.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na wysokim stopniu 20 - 25 minut.
Smacznego!