Mięsno hermelinowe kuleczki na patyczku
Podajemy z pieczywem i świeżymi warzywami.
przepis,fotoprzepis,ser hermelin,wieprzowe mięso mielone,boczek przerośnięty,Wieprzowina,Przepisy na letnie grillowanie
Wieprzowina
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 2 | sztuki | |
boczek przerośnięty | 200 | gramów | |
bułka tarta | 50 | gramów | |
cebula | 50 | gramów | |
cebula | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
papryka kolorowa | - | ||
przyprawa do grilla | ½ | łyżeczki | |
ser hermelin | 250 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów |
Przepis
1.
biała podłużna bułka 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów
Bułkę kroimy i zalewamy mlekiem.
3.
wieprzowe mięso mielone 500 gramów • sól 1 łyżeczka • przyprawa do grilla ½ łyżeczki • cebula 50 gramów • jajka kurze 1 sztuka • bułka tarta 50 gramów
Do bułek dodajemy mielone mięso, sól, przyprawę do grilla, na drobno pokrojoną cebulę i jajko. Masę dobrze mieszamy. Według potrzeby zagęszczamy bułką tartą.
4.
boczek przerośnięty 200 gramów • cebula • papryka kolorowa
Boczek kroimy na szersze paseczki. Paprykę oczyszczamy i kroimy na kostki. Cebulę obieramy, przekrawamy na ćwiartki i rozdzielamy.
5.
Do mięsa dodajemy pokrojony hermelin i z masy formujemy kuleczki. Te nabijamy na przemian z boczkiem, papryką i cebulą na patyczki do szaszłyków.
6.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 30-40 minut. Tak przygotowane szaszłyki możemy też grillować. Ale nie kładziemy ich bezpośrednio na grill tylko używamy tackę albo folię aluminiową - ser się częściowo roztapia.
Smacznego!