Mięsno-grzybowe szaszłyki
Smaczne szaszłyki w sobotę na obiad :)
przepis,fotoprzepis,pieczarki,łopatka wieprzowa,Wieprzowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | 200 | gramów | |
cebula | 250 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
kiełbasa | 250 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | - | ||
papryka | 150 | gramów | |
pieczarki | 400 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 150 | mililitrów | |
łopatka wieprzowa | 350 | gramów |
Przepis
1.
cebula 250 gramów • papryka 150 gramów • pieczarki 400 gramów • kiełbasa 250 gramów • łopatka wieprzowa 350 gramów • boczek przerośnięty 200 gramów
Cebulę obieramy, przekrawamy na ćwiartki i rozdzielamy. Paprykę myjemy, przekrawamy na połowę, czyścimy i kroimy na szerokie paseczki. Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Kiełbasę kroimy na kółeczka. Mięso myjemy, kroimy na plasterki a potem na kwadraciki około 3x3cm. Boczek kroimy na cienkie plasterki a te na szersze paseczki.
2.
sól 2 łyżeczki • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • olej słonecznikowy • woda 150 mililitrów
Wszystkie przygotowane składniki na przemian nabijamy na patyczki. Szaszłyki układamy na blachę, solimy, posypujemy papryką i pieprzem. Skrapiamy olejem i podlewamy wodą. Przykrywamy folią aluminiową i przykryte pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku w około 200°C.
3.
Potem odkrywamy i 15 minut dopiekamy.
4.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami albo ze świeżą warzywną sałatką.
Smacznego!