Mięsno-grzybowe szaszłyki

Smaczne szaszłyki w sobotę na obiad :)
przepis,fotoprzepis,pieczarki,łopatka wieprzowa,Wieprzowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | 200 1280 | gramów kcal | |
cebula | 250 110 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
kiełbasa | 250 778 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 2 32 | łyżeczki kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
papryka | 150 24 | gramów kcal | |
pieczarki | 400 64 | gramów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 150 0 | mililitrów kcal | |
łopatka wieprzowa | 350 1043 | gramów kcal |
Przepis
1.
cebula 250 gramów • papryka 150 gramów • pieczarki 400 gramów • kiełbasa 250 gramów • łopatka wieprzowa 350 gramów • boczek przerośnięty 200 gramów
Cebulę obieramy, przekrawamy na ćwiartki i rozdzielamy. Paprykę myjemy, przekrawamy na połowę, czyścimy i kroimy na szerokie paseczki. Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Kiełbasę kroimy na kółeczka. Mięso myjemy, kroimy na plasterki a potem na kwadraciki około 3x3cm. Boczek kroimy na cienkie plasterki a te na szersze paseczki.

2.
sól 2 łyżeczki • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • olej słonecznikowy • woda 150 mililitrów
Wszystkie przygotowane składniki na przemian nabijamy na patyczki. Szaszłyki układamy na blachę, solimy, posypujemy papryką i pieprzem. Skrapiamy olejem i podlewamy wodą. Przykrywamy folią aluminiową i przykryte pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku w około 200°C.

3.
Potem odkrywamy i 15 minut dopiekamy.

4.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami albo ze świeżą warzywną sałatką.

Smacznego!