Mięsne rolki z ciecierzycą
Rolki z ciasta francuskiego nadziewane doprawionym mielonym mięsem i ciecierzycą.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,ciecierzyca sterylizowana,ciasto francuskie,Wieprzowina
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina ›
Składniki
Składniki
cebula | 100 | gramów | |
ciasto francuskie | 400 | gramów | |
ciecierzyca sterylizowana | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kminek | - | ||
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
ser Gouda | 100 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
wieprzowe mięso mielone | 450 | gramów |
Przepis
1. Nadzienie z mięsa i ciecierzycy
cebula 100 gramów • olej słonecznikowy 30 mililitrów
Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Smażymy ją na oleju na złoty kolor.
2.
wieprzowe mięso mielone 450 gramów • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka
Dodajemy mięso, sól, pieprz, paprykę i 10 minut, często mieszając, smażymy. Odstawiamy do ostudzenia.
5.
ciasto francuskie 400 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na 12 prostokątów mniej więcej takich samych rozmiarów 10x12 cm. Na środek prostokątów równomiernie rozdzielamy nadzienie.
6.
jajka kurze 1 sztuka
Ciasto po brzegach smarujemy roztrzepanym jajkiem i zawijamy w rolkę. Końce łączymy poprzez dociśnięcie.
7.
Rolki układamy na blachę wyłożoną teflonową podkładką do pieczenia albo papierem do pieczenia. Dobrze smarujemy je jajkiem, posypujemy kminkiem, solą i przebijamy widelcem.
8.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 25 minut.
9.
Podajemy ciepłe, ze świeżą warzywną sałatką albo z ziemniaczanym puree.
Smacznego!