Maślankowy chleb
Klasyczny chlebek nie tylko do pasty ze skwarków :)
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,maślanka,mąka żytnia chlebowa,Chleb,Przepisy do automatu do pieczenia
Chleb
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
maślanka | 250 | mililitrów | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka żytnia chlebowa | 125 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | - | ||
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • sól 1.5 łyżeczki • mąka żytnia chlebowa 125 gramów
Do pojemnika na pieczenie chleba wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól.
2.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • świeże drożdże 20 gramów • cukier kryształ ½ łyżeczki
W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem i odstawiamy by wyrobił się rozczyn.
3.
maślanka 250 mililitrów
Rozczyn i maślankę dodajemy do mąki. Pojemnik wkładamy do domowej piekarni, piekarnię nastawiamy i pieczemy.
Program: Klasyczny (ewentualnie inny podobny, polecany przez producenta)
Czas: 3 godziny
Wielkość bochenka: 700g
Kolor skórki: jasny
4.
Chlebek możemy sobie upiec również w piekarniku. Jeśli chcemy większy możemy podwoić ilość składników. Po wyrośnięciu chlebek formujemy na posypanej mąką stolnicy na kształt bochenka. Przekładamy go na blachę, smarujemy wodą w której rozpuszczamy sól. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 185°C przez około 20 minut.
Smacznego!