Maślankowy chleb

Klasyczny chlebek nie tylko do pasty ze skwarków :)
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,maślanka,mąka żytnia chlebowa,Chleb,Przepisy do automatu do pieczenia
Chleb
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ 11 | łyżeczki kcal | |
maślanka | 250 100 | mililitrów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 48 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
mąka żytnia chlebowa | 125 385 | gramów kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
świeże drożdże | 20 21 | gramów kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • sól 1.5 łyżeczki • mąka żytnia chlebowa 125 gramów
Do pojemnika na pieczenie chleba wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól.

2.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • świeże drożdże 20 gramów • cukier kryształ ½ łyżeczki
W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem i odstawiamy by wyrobił się rozczyn.

3.
maślanka 250 mililitrów
Rozczyn i maślankę dodajemy do mąki. Pojemnik wkładamy do domowej piekarni, piekarnię nastawiamy i pieczemy.
Program: Klasyczny (ewentualnie inny podobny, polecany przez producenta)
Czas: 3 godziny
Wielkość bochenka: 700g
Kolor skórki: jasny

4.
Chlebek możemy sobie upiec również w piekarniku. Jeśli chcemy większy możemy podwoić ilość składników. Po wyrośnięciu chlebek formujemy na posypanej mąką stolnicy na kształt bochenka. Przekładamy go na blachę, smarujemy wodą w której rozpuszczamy sól. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 185°C przez około 20 minut.
Smacznego!