PRZEPISY

Maślankowy chleb

Maślankowy chleb

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Klasyczny chlebek nie tylko do pasty ze skwarków :)

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,maślanka,mąka żytnia chlebowa,Chleb,Przepisy do automatu do pieczenia

Chleb

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

Składniki

Składniki

cukier kryształ

½

11

łyżeczki

kcal

maślanka

250

100

mililitrów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

100

48

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

250

868

gramów

kcal

mąka żytnia chlebowa

125

385

gramów

kcal

sól

1.5

0

łyżeczki

kcal

sól

0

??

kcal

woda

0

??

kcal

świeże drożdże

20

21

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  sól 1.5 łyżeczki  mąka żytnia chlebowa 125 gramów

Do pojemnika na pieczenie chleba wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól.

Do pojemnika na pieczenie chleba wsypujemy obydwie...

2. 

mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  świeże drożdże 20 gramów  cukier kryształ ½ łyżeczki

W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem i odstawiamy by wyrobił się rozczyn.

W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem i...

3. 

maślanka 250 mililitrów

Rozczyn i maślankę dodajemy do mąki. Pojemnik wkładamy do domowej piekarni, piekarnię nastawiamy i pieczemy.
Program: Klasyczny (ewentualnie inny podobny, polecany przez producenta)
Czas: 3 godziny
Wielkość bochenka: 700g
Kolor skórki: jasny

Rozczyn i maślankę dodajemy do mąki. Pojemnik...

4. 

woda  sól

Chlebek możemy sobie upiec również w piekarniku. Jeśli chcemy większy możemy podwoić ilość składników. Po wyrośnięciu chlebek formujemy na posypanej mąką stolnicy na kształt bochenka. Przekładamy go na blachę, smarujemy wodą w której rozpuszczamy sól. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 185°C przez około 20 minut.

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się